Служебният кабинет повери средното образование на директора на ОУ „Райна Княгиня“ и председател на „Световен образователен форум България“ Мария Гайдарова

images

Дасантът на пловдивски кадри в новия служебен кабинет продължава. Пловдивски директор става зам.-министър на образованието. След като ексдиректорът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов пое вътрешното министерство, бившият кадър на Аграрния университет Христо Бозуков – земеделското, Мария Павлова – правосъдното, а вицепремиер и министър на отбраната стана роденият в Поповица ген. Стефан Янев, служебният премиер Огнян Герджиков повери средното образование на Мария Гайдарова. Вече 19 години тя стои начело на пловдивското ОУ „Райна Княгиня“, а от 2014-а е председател на фондация „Световен образователен форум България“.

Два пъти е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН. През 2008 година то е присъдено за дългогодишна цялостна дейност, а през 2014 – за високи професионални постижения. През 2014-а й просъждат приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители. От 2010 до 2013 година е била зам.-председател на Съюза на работодателите в системата на средното образование за Пловдив.

Гайдарова е посланик на добра воля на World Education Forum от 2012 година и е член на ESHA/ Европейска асоциация за училищни директори/.

Удостоена е с почетния знак на Пловдив за съществен принос за развитието на образователното дело.

Завършила е Математика, математическо осигуряване, информатика, педагогика в  СУ ”Св. Климент Охридски”, а впоследствие „Организация и управление, теория и евристични методи“. Организирала е национални семинари и обучения, международни конференции, майсторски класове, съвместно с Европейската асоциация на училищни директори, Световен образователен форум, МОН, Община Пловдив, СРСНПБ, Френски Културен Институт, СБУ. Има първа професионална квалификационна степен по организация и управление. Специализирала е в Университета Уорчестър и има диплом по „Изследователски и иновативни  методи на работа в образованието. Коучинг, лидерство и мениджмънт“.

Има издадени сборници по математика за 5 клас и за 6 клас, съавтор е на книга “Да оценим учебното заведение”. Нейни публикации намират място в национални и международни издания и медии.

Участник в работни групи към МОН и Община Пловдив по проблемите на образованието в България, разработване на законопроекти и стратегии за развитие, стандарти към новия Закон за предучилищно и училищно образование. Инициатор и двигател на проекта  „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.