Членове на „Световен образователен форум България“  участваха в международна конференция на Европейската асоциация на училищните директори в Маастрихт

20161020_085505

Представители на десет учебни заведения от страната, включително от Пловдив, членове на Световен образователен форум, участваха в международната конференция на Европейската асоциация на училищни директори  в Маастрихт, Холандия. Основните теми и отправени послания от ключовите говорители, както и на организираните уъркшопи , са били свързани с педагогиката, лидерството и нужните компетентности през 21 век. Гостите на форума са имали възможности за наблюдения в над 50 учебни заведения.

„Впечатлени сме от цялостната организация  на конференцията, посетена от над 700 директори от всички страни на Европа, както и от изумителния начин , по който лекторите успяха да дадат импулс за глобална  промяна на образователната система. Изпълниха със съдържание понятия като емпатия, креативност, рефлексия, мениджмънт на класната стая, лидерство, професионална общност, иновативност“, сподели Мария Гайдарова – председател на фондация „Световен образователен форум България“ и директор на ОУ „Райна Княгиня“.

Наша народна музика била включена в танца на децата при откриването на  конференцията, а българският трибагреник бил поставен редом до знамената на останалите европейски държави.

По време на конференцията се провела и среща на борда на Световния образователен форум, където се обменили идеи за развитието на организацията в различни страни по света и споделяне на добри практики.

Избраният от Forbes и Good 100 като машина за творческа промяна Даан Розегард е бил сред ключовите лектори на конференцията. Той е световно известен със създаването на социални проекти, изследващи връзката между хората, технологиите и пространство.

Участниците във форума имали шанса да гледат презентация и на академик Закари Уолкър – член на факултета на Националния  институт по образование в Сингапур, където е председател на направлението за педагогическо развитие и иновации. Закари е  класиран на 10-то място в света по образование от QS World University Rankings. Текущата  му работа е фокусирана как да се използват по най-добрия начин съвременните мобилни  технологии в преподаването и ученето.

Канадският образователен изследовател  Майкъл Фулън очертал задачите, пред които са изправени училищните директори днес и стратегиите за подобряване ефективността на учебните заведения. Той имал изключително богат опит в образователната реформа,  консултирал е учители, изследователски институти и правителства. Според него  качеството и моралът на учителите са от основно значение за ученическия живот и благополучието на децата. Именно затова Фулън  изследва моралните цели на училищните лидери и и ролята , която директорите  имат при  трансформирането на училищата.

Друг ключов говорител – Maрк ван Вугт, акцентирал върху конфликти и сътрудничество,  както и  междугрупови взаимоотношения.

20161021_104129-1