Училища – членове на „Световен образователен форум България“, се включиха събитията, свързани с електронните технологии и практическото им приложение в класната стая

Как електронните технологии да бъдат използвани за подкрепа на критично, иновативно, креативно и дизайнерско мислене и практическото им приложение в класната стая. Това демонстрираха водещи компании по време на Международната конференция „Технологиите в образованието – 2022“ , която се проведе преди дни в Амстердам, Нидерландия. Възможност да видят отблизо най-новите предложения за обучение, интелигентни училищни технологии и образователни платформи имаха директорът и зам.-директорът на ОУ „Райна Княгиня“ – Теменужка Тошева и Жореса Манолова, директорът на ОУ „Димитър Талев“ Ирина Чолакова и преподавателят по английски език от училището Лиляна Дочева. Двете учебни заведения са членове на фондация „Световен образователен форум България“, чрез която се осъществява участието на конференцията. Училищните директори Мариана Великова от Варна и Петя Бенчева от Ботевград се присъединиха към пловдивските си колеги и също присъстваха на лекциите и уъркшопите на световното събитие на EDUtech_EUROPE, което обединява образователни лидери и политици от целия регион за споделяне на успехи, стратегии и планове за бъдещето на образованието в условията на цифровизация.

„За двата дни на събитието бяха ангажирани 250 лектори, а това дава невероятна възможност за обмен на добри практики и осъществяване на контакти за съвместни европейски проекти. Изключително съм впечатлена от начина, по който бяха организирани събитията – паралелно с изложбите вървяха презентации и демонстрации, така че всеки да намери интересното и полезното за него. И всичко това практически ориентирано“, разказва Теменужка Тошева.

Сред ключовите лектори на конференцията били Мануел Бордой – заместник-генерален секретар на „Европейски училища“; Армандо Пирес – президент на Eвропейската асоциация на институциите във висшето образование, Айвар Хийо – главен експерт по цифровизация на образованието към Министерство на образованието и научните изследвания на Естония; Хулио Албалад Химено – директор на Националния институт за образователни технологии и обучение на учители към Министерството на образованието на Испания; представители на Microsoft Education, Карол Хил – глобален директор по обучението, LEGO Образование.

„Основните теми и отправени послания от лекторите бяха свързани с използване на технологиите за разширяване на възможностите в класната стая и създаване на по-ангажираща и приобщаваща среда за преподавателите и учениците. Щастлива съм, че някои от предложените технологични новости са въведени и работят при нас – образователният софтуер mozaBook“, Kahoot, емотиконите за формиращо оценяване, особено в начален курс“, казва Жореса Манолова.

Лекторите споделили опит за приложение на STEAM обучение, LEGO роботика, проектно базирано обучение, образователната платформа Mikrosoft Teams.

„Паралелни сесии даваха възможност за присъствие на семинари в области, към които проявяваме интерес, например LUMIO – дигитален инструмент за обучение и  трансформиране на уроците в  съвместни преживявания, които ангажират учениците на техните устройства, като се комбинират различни видове платформи. Изключително интересни са и образователните игри с анимирани истории – MAKSHMALLOW GAMES, които всъщност са игри за памет“, споделя Ирина Чолакова.

Тя и колегите й се запознали и с CLASSTIME-приложение за учители и ученици в модерната класна стая, с онлайн програмата за четене на английски език за деца до 13 години, както и с WOOFLASH – учене навсякъде и по всяко време с умни флаш-карти в платформата на Moodle.