Ученици от 9 и 10 клас на СУ „Цар Симеон Велики“ получиха сертификат за успешно участие в международния проект ТОРА от платформата iearn.org

Насърчаване на приятелството и единството в многообразието чрез разучаване на историята на олимпийските и параолимпийските игри и ценностите, които те възпитават – решителност, вдъхновение, смелост, приятелство, уважение. Това е целта на международния проекта ТОРА, в който взеха участие ученици от СУ “Цар Симеон Велики”. Пловдивското училище е сред двете български учебни заведения, които бяха селектирани за участие в инициативата.

„Основната задача на нашите ученици беше да общуват със своите японски връстници и заедно да коментират идеята за олимпийски игри. Работихме с две училища от Токио, като комуникацията се осъществяваше на английски език. Важна част от проекта беше филмът за нашата голяма лекоатлетка Йорданка Благоева – “Отвъд скока” (“Beyond the Jump”), заснет през 2017 г. по повод нейния 70-годишен юбилей. Учениците гледаха филма и го коментираха с японските си приятели, които бяха изключително впечатлени от личността и постиженията на носителката на сребърен и бронзов медал от олимпийските игри през 1972 г. и 1976 г., която поставя и световен рекорд. Имаха възможност да задават въпроси и на самата Йорданка Благоева. Взаимодействието между учениците се осъществяваше в платформата iearn.org. Освен за принципите на олимпизма, те обменяха информация за интересите и хобитата си“, разказва преподавателят по английски език и ръководител на проекта от страна на училището Величка Попова.

Проектът е свързан с историята на олимпийските игри, както и с олимпиадата в Токио, отложена за 2021 г. заради пандемята. В проекта вели участие училища от над 20 държави – Япония, България, Мароко, Беларус, Германия, Непал, Тайван, Португалия, Азербайджан, Танзания, Китай, Египет, Бразилия, Русия. На финала те осъществили виртуална среща, на която пловвдивската 10-класничка Невена Николова представила СУ “Цар Симеон Велики” и родния си град Пловдив, след което презентирала работата на своите съученици за олимпийските идеи и принципи.

Преди броени дни училището получи сертификат за успешното си участие в проекта.