Началото на честванията е днес с премиера на ефирния спектакъл за тайните на сърцето „Коприна“

С поредица от инициативи и събития, които започват от днес, ще отбележи своята 140-годишнина Драматичен театър Пловдив, обяви директорът Кръстьо Кръстев.

Довечера е премиерата на спектакъла „Коприна” по романа на Алесандро Барико. Преди началото на спектакъла във фоайето на театъра ще бъде открита изложбата с портрети на актьори на фотографа и техен колега Георги Вачев.

„140-годишнината на театъра е празник за всички свързани с това изкуство, но и за хилядолетния Пловдив. 140 години са почти цялата история на най-нова България. Невероятно е как в онези далечни времена една велика идея на Вазов е обединила толкова много хора от различни етноси, с различни възгледи и социално положение. Една на пръв поглед налудничава идея в период, когато българите са имали пред себе си задачата да построят нова държава. А едно от първите неща, които правят, е да създадат храм на изкуството. Защото изкуството е това, което може да ни обедини и днес. Посвещаваме празника на всички отдадени на това свято дело”, каза Кръстю Кръстев.

По повод юбилея се учредява почетен знак на Драмата, който ще се връчва ежегодно на 27 март. По изключение призът „За живот в театъра” ще бъде връчен за първи път тази вечер. На него е изобразен първият печат на новосформирания театър в Пловдив преди 140 години. А всички от екипа на театъра ще получат юбилейна значка. Такава се предвижда и за най-верните зрители.

В юбилейната година ще бъде отпечатан и представен Летопис на Пловдивския драматичен театър, върху който работят театроведът Никола Вандов, Катерина Георгиева и Божидар Тотев.

През януари трябва да излезе от печат и дневникът на един от първите актьори Георги Миятев, в който е събрана цялата история на театъра от създаването му до 1932 г. Той е записвал всичко, което се случва, на ръка. Записките му са намерени в Държавния архив. Върху реализирането на това издание работят Владимир Балчев, Катя Янева и Христо Гочев.

Драматичният театър ще има свой музей, който ще показва на посетителите богатата история, лицата на трупата и тайните на раждането на един спектакъл. Той ще бъде разположен на третия етаж в основната сграда. Блгодарение на модерните технологии на посетителите ще бъде даден достъп до богатия архив на театъра. С трудната задача да обединят цялата  информация са се заели дизайнерите от студио „Апартамент 101“. Със средствата на виртуалната реалност ще бъде възстановена първата зала на театъра, за която са запазени планове. На сцената дори биха могли да се играят виртуални постановки. Музеят ще има и физическа експозиция. Чрез специални табла публиката ще може да избере какво да види и прочете. На една от стените се предвижда огромен колаж от снимки, а чрез специална лупа всеки ще може да увеличава и да открива познати и непознати лица или кадри от спектакли.

Сред инициативите на отбелязване на юбилея е и създаването на парк на изкуството. В момента експерти уточняват в коя част на града ще бъде реализирана идеята за засаждане на 140 дръвчета. Покана да се присъединят ще бъде отправена и към другите културни институции.

След двугодишно прекъсване на 14 януари на сцена се завръща и спектакълът „Одисей”, отново дела на екипа, който поставя и „Коприна”.

„Горда съм, че съм избрана да направя спектакъла за 140-годишнината. „Коприна” е продължение на цикъла „Пътуващият човек”. Идеята идва от Александър Секулов, който е автор на драматизацията. „Коприна” е спектакъл за копнежа по непостижими светове, за крехкостта и мимолетното усещане за любов, за изгубения рай, който търсим. За онези невидими частици на сърцето, които остават скрити за другите, за тайните на сърцето. Много е трудно да се постави това, което в романа на Алесандро Барико е постигнато чрез словото. Предизвикателство е да направиш невидимото видимо. Публиката ще види един съвсем различен спектакъл от това, което сме правили досега – една мощна театрална поема за любовта. Смятам, че спектакълът е голямо постижение и като визия, и  като звукова картина, сценография, костюми, магична музика”, сподели режисьорът Диана Добрева.