Кадър от миналогодишната инициатива.

Желаещите да се включат в събитието по повод 149 години от гибелта на Апостола трябва да подадат заявка в платформа, създадена от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Кадър от миналогодишната инициатива.

Училища от цялата страна ще изпълнят едновременно Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ и така ще отбележат 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

Идеята за инициативата е на пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която получава подкрепа от Министерство на образованието и науката. Тъй като 19 февруари е събота, събитието ще бъде реализирано ден по-рано. В 12 часа на 18 февруари учениците, които се присъединят към проявата, ще отдадат по нетрадиционен начин почит към паметта на националната ни икона.

Учебните заведения, които желаят да се включат в начинанието, е необходимо да подадат предварителна информация на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSca3DE2Hkpqkv9bIEK7M4-mOdfxM10ruOrH3_o0BOy_Po-8Zg/viewform

В деня на събитието те трябва да публикуват снимки или кратки видеозаписи на www.149-levski.bg Достъпът до споделените материали ще е възможен за всички.

Припомняме, че миналата година ученици от 12 образователни институции в Пловдив едновременно рецитираха елегията. В инициативата участваха повече от 3500 ученици от ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Димитър Талев“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Драган Манчов“, ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Пейо Яворов“, ОУ „Йордан  Йовков“, ПГ по хранителни технологии и техника, ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Гео Милев“, Център за специална образователна подкрепа – Пловдив, СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Събитието бе отразено в YouTube с общ видеоклип https://youtu.be/lJ6-ucMoA0Y, включващ кадри от всяко училище, а ученици и учители споделиха мнения относно подготовката.