Желаещите да се включат в събитието по повод 151 години от гибелта на Апостола трябва да подадат заявка в платформа, създадена от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Първи са 150 деца от българското неделно училище в Кьолн

Училища от цялата страна ще изпълнят едновременно Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ и така ще отбележат 151 години от гибелта на Апостола на свободата.

Идеята за инициативата е на пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която се реализира за четвърта поредна година. Покана за участие е отправена и към Асоциацията на българските училища в чужбина. И първата заявка вече е получена – от неделното училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн. 150 деца ще вземат участие в инициативата и точно в 12 часа на 19 февруари ще отдадат по нетрадиционен начин почит към паметта на националната ни икона. Записването започна от днес.

Учебните заведения, които желаят да се включат в начинанието, е необходимо да подадат предварителна информация на https://forms.gle/42fdW4e8thsW8pH98

Възможно е за децата от начален етап, по преценка на учителите, да бъдат избрани отделни куплети от произведението.

В деня на събитието училищата може да публикуват снимки или кратки видеозаписи на https://151.vasillevski.online

Припомняме, че национална инициатива стартира през 2021 г. по идея на пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с 3500 ученици от I до XII клас. През следващите години броят на участващите училища нарасна. Така през 2023 г. в инициативата се включиха стотици ученици от 453 образователни институции, от тях 442 от страната – 21 начални, 228 основни, 15 обединени училища, 94 средни, 80 гимназии, 2 ДГ и 2 ЦСОП. От българските училища в чужбина участваха 11.