Желаещите да се включат в събитието по повод 150 години от гибелта на Апостола трябва да подадат заявка в платформа, създадена от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Училища от цялата страна ще изпълнят едновременно Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ и така ще отбележат 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

Идеята за инициативата е на пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която се реализира за трета поредна година. Покана за участие е отправена и към Асоциацията на българските училища в чужбина. Тъй като 19 февруари е неделя, събитието ще бъде реализирано два дни по-рано. В 12 часа на 17 февруари учениците, които се присъединят към проявата, ще отдадат по нетрадиционен начин почит към паметта на националната ни икона. Възможно е за децата от начален етап, по преценка на учителите, да бъдат избрани отделни куплети от произведението.

Учебните заведения, които желаят да се включат в начинанието, е необходимо да подадат предварителна информация на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-wbyIux13QU6yoEybf5S7PNwDIOsRhjeOlfBhHyFPbqsyCA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link

В деня на събитието училищата трябва да публикуват снимки или кратки видеозаписи на https://150.vasillevski.online

Достъпът до споделените материали ще е възможен за всички. Необходимо е предварително писмено съгласие на родителите за заснемане на учениците.

Припомняме, че миналата година 23 000 ученици от 344 училища в страната рецитираха едновременно Ботевата елегия, след което качиха записите в общата електронна платформа. Национална инициатива стартира през 2021 г. с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции в Пловдив, които едновременно рецитираха „Обесването на Васил Левски“. Събитието бе отразено в YouTube с общ видеоклип https://youtu.be/lJ6-ucMoA0Y, включващ кадри от всяко училище, а ученици и учители споделиха мнения около подготовката.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.