Желаещите да се включат в събитието по повод 150 години от гибелта на Апостола трябва да подадат заявка в платформа, създадена от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Училища от цялата страна ще изпълнят едновременно Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ и така ще отбележат 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

Идеята за инициативата е на пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която се реализира за трета поредна година. Покана за участие е отправена и към Асоциацията на българските училища в чужбина. Тъй като 19 февруари е неделя, събитието ще бъде реализирано два дни по-рано. В 12 часа на 17 февруари учениците, които се присъединят към проявата, ще отдадат по нетрадиционен начин почит към паметта на националната ни икона. Възможно е за децата от начален етап, по преценка на учителите, да бъдат избрани отделни куплети от произведението.

Учебните заведения, които желаят да се включат в начинанието, е необходимо да подадат предварителна информация на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-wbyIux13QU6yoEybf5S7PNwDIOsRhjeOlfBhHyFPbqsyCA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link

В деня на събитието училищата трябва да публикуват снимки или кратки видеозаписи на https://150.vasillevski.online

Достъпът до споделените материали ще е възможен за всички. Необходимо е предварително писмено съгласие на родителите за заснемане на учениците.

Припомняме, че миналата година 23 000 ученици от 344 училища в страната рецитираха едновременно Ботевата елегия, след което качиха записите в общата електронна платформа. Национална инициатива стартира през 2021 г. с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции в Пловдив, които едновременно рецитираха „Обесването на Васил Левски“. Събитието бе отразено в YouTube с общ видеоклип https://youtu.be/lJ6-ucMoA0Y, включващ кадри от всяко училище, а ученици и учители споделиха мнения около подготовката.