Героите в настоящата сценична интерпретация се намират на изоставена строителна площадка, обрасла с бурени

С премиера на операта „Чичовци“ oт Лазар Николов Опера Пловдив отбелязва 100-годишнината от рождението на композитора и 100 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. Премиерните дати са в навечерието на националния ни празник  – на 1. и 2. март 2022. Диригент на спектакъла е Павел Балев, музикален ръководител и диригент на хора е Драгомир Йосифов, режисьор – Елена Стоянова, а художник – Кристиян Леков. В спектакъла са включени и деца от Академията на Госпожа Опера.

При създаването на операта през 1971 г. Лазар Николов коментира: “В сивото провинциално ежедневие, в затънтения робски край съществуваше живот, раздвижваха се духовете, събуждаха се свободолюбиви стремежи, Вазов ни пренасяше в друг свой свят, макар и хронологически отминал, но интересен, изпълнен с безобиден хумор  и горещи въжделения на малките хорица. Дребни събития, а въпреки тях нещо ставаше, макар и дискретно, подготвяше се, растеше. Драматургията на това произведение носеше съвременни тенденции и разбирания. Последните, както и неличния, неинтимния характер на сюжета ме привличаха“.

Музикално постановката се ръководи от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, Опера Цюрих, главен диригент на Фихармония Баден- Баден, а от следващия сезон главен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия). За работата с партитурата на „Чичовци“ той коментира: „Предизвикателствата за диригента са огромни! Четейки и изучавайки партитурата смятам, че по-добре не може да се напише – във всеки такт виждам и чувам светлини, сенки и цветове.“

Героите в настоящата сценична интерпретация са поставени в абстрактна среда – всички се намират на изоставена строителна площадка, обрасла с бурени. Останали са само строителните скелета. „Нашите персонажи са строители на България, които не знаят как да продължат напред“, коментира режисьорът Елена Стоянова.