„Направете така, че хилендарският монах повече никога да не задава въпроса: “Поради що се срамиш да се наречеш българин?”, призова в приветствието си към академичната общност в Драматичния театър Румен Радев

Плакет “Св. св. Кирил и Методий” на президента получи днес Пловдивският университет “Паисий Хилендарски”. Той бе връчен лично от държавния глава Румен Радев на тържествена церемония в Драматичния театър, с която висшето училище отбеляза три годишнини: 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски, 260 г. от написването на “История славянобългарска” и 60 г. от основаването си.

„Благодаря за възможността именно днес, на най-светлия български празник, да съм с вас“, обърна се президентът към академичната общност, студентите и официалните гости, сред които кметът Здравко Димитров и ректори на висши училища.

Румен Радев благодари на преподавателите за всеотдайността в съхраняване на традициите и обновяване на методите на обучение, в усилията да обединяват в едно наука, образование и практика. А на студентите каза, че е горд с техните успехи и постижения.

„Пловдивският университет е храм на духа и ваша отговорност е да го пазите чист и неподправен. Ваша първостепенна задача е да разширявате българското духовно пространство – където и да отидете, с каквото и да се занимавате, носете България в сърцето и следвайте този път: учете, работете и живейте така, че хилендарският монах повече никога да не задава въпроса: “Поради що се срамиш да се наречеш българин?”, призова Радев.

В отговор ректорът на ПУ “Паисий Хилендарски” проф. д-р Румен Младенов подари на държавния глава Харитонова преработка на Паисиевата „История славянобългарска“ и “Многоезичен атлас” на университетското издателство.

Пловдивският университет отбеляза 60-годишнината си с концерт по сценарий и режисура на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон – преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“. Водещи бяха възпитаници от тази специалност, вече артисти в различни театри на страната.

След вдъхновяващото изпълнение на струнен квартет „Интро“, джазменът, китарист и основател на “Бели, зелени, червени” проф. Веселин Койчев даде старта заедно с колеги и студенти – с “Минорен суинг” на Джанго Райнхарт. В програмата  участваха студенти от 4 специалности – „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Като изпълнители се включиха и техните преподаватели – проф. д-р Александър Илиев – корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, д-р Майя Бошева – преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и др.

Студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ подариха изпълнение на „Тракийски танц“ по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.