„Направете така, че хилендарският монах повече никога да не задава въпроса: “Поради що се срамиш да се наречеш българин?”, призова в приветствието си към академичната общност в Драматичния театър Румен Радев

Плакет “Св. св. Кирил и Методий” на президента получи днес Пловдивският университет “Паисий Хилендарски”. Той бе връчен лично от държавния глава Румен Радев на тържествена церемония в Драматичния театър, с която висшето училище отбеляза три годишнини: 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски, 260 г. от написването на “История славянобългарска” и 60 г. от основаването си.

„Благодаря за възможността именно днес, на най-светлия български празник, да съм с вас“, обърна се президентът към академичната общност, студентите и официалните гости, сред които кметът Здравко Димитров и ректори на висши училища.

Румен Радев благодари на преподавателите за всеотдайността в съхраняване на традициите и обновяване на методите на обучение, в усилията да обединяват в едно наука, образование и практика. А на студентите каза, че е горд с техните успехи и постижения.

„Пловдивският университет е храм на духа и ваша отговорност е да го пазите чист и неподправен. Ваша първостепенна задача е да разширявате българското духовно пространство – където и да отидете, с каквото и да се занимавате, носете България в сърцето и следвайте този път: учете, работете и живейте така, че хилендарският монах повече никога да не задава въпроса: “Поради що се срамиш да се наречеш българин?”, призова Радев.

В отговор ректорът на ПУ “Паисий Хилендарски” проф. д-р Румен Младенов подари на държавния глава Харитонова преработка на Паисиевата „История славянобългарска“ и “Многоезичен атлас” на университетското издателство.

Пловдивският университет отбеляза 60-годишнината си с концерт по сценарий и режисура на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон – преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“. Водещи бяха възпитаници от тази специалност, вече артисти в различни театри на страната.

След вдъхновяващото изпълнение на струнен квартет „Интро“, джазменът, китарист и основател на “Бели, зелени, червени” проф. Веселин Койчев даде старта заедно с колеги и студенти – с “Минорен суинг” на Джанго Райнхарт. В програмата  участваха студенти от 4 специалности – „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Като изпълнители се включиха и техните преподаватели – проф. д-р Александър Илиев – корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, д-р Майя Бошева – преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и др.

Студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ подариха изпълнение на „Тракийски танц“ по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.