Земеделският министър Десислава Танева пренебрегна “Фермер на годината”, за да бъде на празничната церемония във висшето училище

DSCF7088

С плакет на президента Росен Плевнелиев бе удостоен днес Аграрният университет по повод 70-та годишнина от основаването си. С празнична церемония някогашният Висш селскостопански институт отбеляза юбилея си, който се чества под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В приветственото си слово си тя уточни, че е пренебрегнала награждаването на “Фермер на годината”, за да присъства на тържеството на висшето училище.

“Пожелавам в своя път на развитие да следвате новостите в европейската и световната наука, да образовате така студентите си, че впоследствие с лекота да прилагат наученото в бизнеса, който ще започнат. Вашите специалисти са дефицит и вярвам, че работодателите ще се състезават за тях, а няма да ги видим на опашките в бюрата по труда. Днес младите хора предпочитат да прекарват по цял ден в офиса, защото е по-лесно, но какво по-хубаво от това да си в непрекъснат досег със земята. Бъдете иновативни и амбициозни, за да може Пловдив да се утвърди като център на аграрната наука в България”, приветства присъстващите министър Танева.

29102015_Taneva_AU_Plovdiv (2)

Ректорът проф. Димитър Греков й връчи почетния знак на висшето училище като признателност за подкрепата. Той се върна назад в годините, за да припомни знакови моменти от развитието му. През 1945 година в сърцето на Тракия се ражда вторият в страната държавен университет. Днес в него се обучават трето поколение агрономи. 80 на сто от завършващите започват работа веднага след дипломирането си, много от тях развиват и собствен бизнес, уточни Греков и добави, че вузът има подписани 100 договори с водещи институции и фирми. През последните години са били обновени 90 на сто от лабораториите, а учебните зали – снабдени с мултимедия и компютри. Изградени са центрове за биологично изпитвани за нови технологии в селското стопанство.

Ректори от страната и чужбина, бивши ректори на Аграрния университет и фирми партньори присъстваха на честването и се включиха в юбилейната научна конференция “Традиция и предизвикателства пред аграрното образование, наука и бизнес”.

DSCF7089