Две детски градини ще е строят догодина, “Каменица” ще има нова сграда, на бул. “Ал. Стамболийски” също ще се гради забавачка

image_5902702_302

Плакет с пожелание да реализира всичките си обещания връчи директорът на най-новата детска градина “Чайка” на кмета Иван Тотев. От името на родителите Ненка Бакърлиева поднесе подаръка, минути преди официалното прерязване на лентата на модерното детско заведение. Градоначалникът призна, че до момента никога не е получавал подобно признание от родители, което правело плакетът още по-скъп.

Най-новата детска градина отваря врати за 200 деца, разпределени в осем групи. Сградата е с уникална спираловидна форма, като всяка от групите ще има отделен вход и своя детска площадка. В забавачката има басейн и модерен физкултурен салон. Сградата е с ТЕЦ, водата ще се затопля от соларни панели. Една от кухните е млечна, предназначена за най-малките жители на района.

image_5902710_302

Само за година на мястото на старата сграда, строена през 1947 година и с отдавна затворен поради негодност втори етаж, се появи нова. Автор на проекта е арх. Костадин Божков. На церемонията по откриването Тотев се върна назад във времето, когато е бил кмет на “Източен” и след първата си обиколка на района обещал още на следващата година да я построи. Което се оказало невъзможно.

“Убедих се, че не става толкова лесно и че са нужни много пари и усилия. Затова пък сега имаме прекрасна сграда с южно изложение, запазен е и дворът. Надявам се да функционира на пълни обороти в следващите 50-60 години преди да има нужда от ремонт”, каза кметът и добави, че обектът е сред номинациите за сграда на годината.

Стойността на градината е 3.8 млн. лева с оборудването и обзавеждането, което, заради заоблените стени, е по специална поръчка. Средствата са изцяло от общинския бюджет.

Плановете на общинската администрация са догодина в Пловдив да има още две нови детски градини. На кмета на “Централен” ще бъде възложено да започне реконструкцията на “Каменица”. Съществуващата сграда, която е от 40-те години на миналия век, ще бъде съборена и на нейно място ще се изгражда нова за 150 хлапета. Другата забавачка ще е на бул. “Александър Стамболийски”, в съседство с Професионалната гимназия по машиностроене. Предвижда се и разширяване на ясла “Веселушко”. За трите обекта ще са необходими около 10 милиона лева.

dscf0035