59 селектирани творби от третия национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ ще бъдат показани в изложба в Балабановата къща, видеоклип с номинираните творби се излъчва в метростанциите на софийското метро

Глобалното затопляне и изменението на климата, коронавирусът, градовете на бъдещето, силата на думите и образованието като начин за постигане на устойчиво развитие – това бяха част от темите, по които твориха участниците в третия Национален  конкурс за плакат. В него взеха участие ученици от 8 до 11 клас на училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички 59 конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на министерствата на външните работи и на културата, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, преподаватели от Националната художествена академия, АМТИИ, училищата по изкуства, както и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

148 точки и първа награда бе присъдена на Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“, която е избрала темата за COVID-19. Тя е изобразила плуваща в океана маска, а мотото на плаката е „Спасение“. Тя печели и наградата на Областна администрация – Пловдив. Отличието на МВнР е за Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука“, интерпретирала проблема за глобалното затопляне. Младата авторка поставя въпроса „Всичко ли е заменимо“. Нина Врачева от НХГ „Цанко Лавренов“ е носител на наградата на Община Пловдив. Тя също е творила по еко тема. Виктория Илиева от  НХГ „Цанко Лавренов“ , творила по темите за коронавируса и за 75 г. от създаването на ООН и 65 г. от членството на България е с две поощрителни награди.

Плакатите ще бъдат представени в изложба в Балабановата къща от 20 ноември и във виртуална експозиция в сайта на НХГ “Цанко Лавренов” и на Български културен институт-Варшава.

Видеоклип с номинираните плакати се излъчва в част от метростанциите на Софийско метро. Автор на клипа е дипломантът Сахак Касапян, който го е създал с напътствията на преподавателя си Петър Чучулигов.

Ученическите творения бяха представени в галерия “Мисията” на Държавен културен институт към Министерство на външните работи, както и на различни места в градската среда на Пловдив – оградата на НХГ „Цанко Лавренов“ и НУМТИ “Добрин Петков”, а на 27 ноември ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ.  От 7 декември пловдивчани и гостите на града ще могат да видят 20 от конкурсните плакати в Цар-Симеоновата градина.