Срокът за участие в конкурса за Space Camp Turkey е 11 април, кандидатите могат да изпратят и видео есе

Стипендии за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey ще спечелят победителите в конкурса, организиран от Център за творческо обучение – координатор на програмата за България, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център вече 16 години. За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 16 години с интереси към науката и технологиите. Задължително условие е да говорят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на чужд език. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или да направят видео есе до 11 април 2021 г. по една от следните теми:

  1. Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?
  2. Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?
  3. Космически екип: хора и роботи – какво е бъдещето им в Космоса?

Максимална дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Могат да бъдат на български или английски, съответно – на кирилица или латиница.

Желаещите могат да кандидатстват на сайта на  Space Camp Turkey https://spacecamp.cct.bg/ или директно през този линк& https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1oEIkNCedpge1wajsGe8STrgiEE2vFyMMiePrx26DBM0Sdg/viewform

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.