Христо Кидиков е голямата гордост на училището, построено със събрани от жители на квартала милион и половина лева

IMG_1332 (1)

Приказка без край ще пишат учениците от ОУ “Екзарх Антим I” по повод 85-годишнината на училището. При това на английски език. Децата ще творята на открито на Бунарджика на 7 октомври, когато през 1930 година официално е било открито школото. Темата, върху която ще съчиняват и ще рисуват, е “Аз обичам моето училище”. Най-малките ще творят в двора на училището, където ще се проведе пленер. Литературен конкурс “Моето училище в бъдещето” и викторина под мотото “Знам и мога” са заложени още в празничния ден. В градинката “Мальовица” пък ще се рисува с тебешири.

Градежът на училището е започнал през 1929 година, когато жители на квартала събират 1.5 млн. лева, за да има къде да образоват децата си. Школото, осветено от епископ Харитон, започва като начално с 420 деца. Скоро обаче новопостроената сграда се оказва тясна и принуждава учителския състав и гражданите да търсят още средства, за да я разширят. С пари от благотворителност е купуван плат за дрехи на по-бедните ученици, основала се е библиотека, заработила е даже училищна аптека. Когато започва Втората световна война учебните занятия спират, защото сградата става болница и децата са преместени да учат в тогавашния Икономически техникум. През 1950 година училището е трансформирано в основно. Открити са полудневна детска градина и занималня. Няколко години по-късно е построен вторият етаж.

Голямата гордост на училището е естрадният изпълнител Христо Кидиков.

IMG_1253 (1)

Празничният концерт, в който ще вземат участие от най-малките в подготвителните групи, до учениците в 7 клас, ще се състои на 7 октомври от 18 часа в Дома на техниката. Поканени са родители, бивши възпитаници, учители и директори.

“Мечтая да бъдем с пулса на времето. Иновативни и креативни, за да създаваме уютна среда за учениците. И, ако трябва да съм прагматична – най-сетне да се сдобием с физкултурен салон”, каза директорът Катерина Василева.

DSC07100 (1)