860 се явиха на днешния изпит по български език в ПУ. Радвам се, че се падна тема, по която няма как да има празен лист, коментира председателят на комисията доц. Теофана Гайдарова

873689_660_

“Дали музиката, която слушаме, е отражение на нашата душевност”. Тове е тамата, по която разсъждаваха кандидат-студентите на днешния изпит по български език в Пловдивския университет. От заявилите участие 911 души, на скамейките в залите седнаха 860.

В първата задача от теста те трябваше да подчертаят вярно написаната дума. Задачата съдържаше общо 60 думи. Поправка на правописните и граматическите грешки е условието на втората задача от теста. Изискването на третата бе да се поставят липсващите препинателни знаци в текста. Четвъртата цели да провери умението на кандидатите да съставят текст. Реакциите в залите били повече от възторжени относно темата, споделиха квестори.

“Това беше нашата идея – да съставим такива теми, по които всеки да може да изрази мислите си. Смятам, че изтеглената е точно такава. Сегашните деца може да не четат достатъчно, но непрекъснато слушат музика. Независимо каква. Очаква се да имат мнение по въпроса. Целта ни беше да не допускаме да се предават празни листове по четвърта задача, а да видим каква е душевността и нагласата на нашите кандидати”, коментира председателят на изпитната комисия по езикова култура доц. Теофана Гайдарова.

Очакванията на проверяващите са, че младежите няма да се фокусират основно върху чалгата, а напротив – ще изберат съвременните модерни стилове – техно, фънк, хаус, рап, пънк, алтернативен рок, електронна музика.