Да се позволи присъственото обучение в езиковите центрове за учениците от 1 до 4 клас , а при първото възможно разхлабване на мерките и за по-големите. За това настояват от Асоциацията на езиковите центрове в България в отворено писмо до премиера, министрите на здравеопазването и образованието, местните щабове и РЗИ.

По отношение на по-големите ученици от 5 до 12 клас, искането на езиковите школи е при  разхлабване на мерките да им бъде позволено да се върнат в класните стаи, за да се готвят адекватно за своите международни изпити и сертификати.

От Асоциацията съветват институциите да проверят данните в световен мащаб за ефекта от онлайн обучението върху психиката на учениците , които, отбелязват те, са плашещи и допълват, че у нас се затваря не това, което е най-опасно за хората, а това, което е най-лесно да бъде затворено.

„Не беше ли аргументът учителите да бъдат ваксинирани сред първите именно този – да може да се провежда нормален учебен процес. За да няма тежки последствия за цяло едно поколение български деца. Нашата крайна цел е те да се представят достойно на изпитите за международни сертификати за владеене на език. Децата ни получават възможност да се чувстват равни със своите връстници от Европа, ние, езиковите центрове – да се гордеем с блестящите им резултати, а контингентът от млади, ерудирани и можещи българи, които са в основата на бъдеща, просперираща България, нараства“, се казва в писмото.