DSCF7402

С почетния знак на висшето училище по агробизнес и развитие на регионите бе удостоен днес писателят Йордан Велчев. Отличието, връчено от ректора акад. Димитър Димитров, е за изключителен принос в развитието на националната култура и литература. На среща със студенти поетът и белетрист представи тритомника си “Балканският човек”.

“Българската история трябва да бъде написана наново. Ние изучаваме миналото си избирателно – споменаваме патриотичното, а другото го премълчаваме. Балканският човек е една тайна, той трябва да бъде разбран, а не хулен от световната история. Това е книга за човека на Изтока и Запада в последните 2000 години, разгледан в световен контекст.

Това сподели писателят Йордан Велчев на среща със студенти от Всшето училище по агробизнес и развитие на регионите, на която представи мащабното си изследване, плод на дългогодишен труд – “Балканският човек XІV-ХVІІ век”. Историите са събрани в седем книги. Написани от почит към мъртвите, както казва авторът.

“Ние не знаем повече за предците си от две-три поколения назад. Написах книгата като усещане за връщане на настоящето за човека, за когото вече никой не си спомня. А това е начин да бъде оживен един свят, който отсъства в световния разказ за историята”, каза Йордан Велчев.

Той избира Пловдив за център на книгата. Тъй като градът се явява място, където се пресичат двата основни пътя на цивилизацията. Селището не е прекъсвало живота си от шестото хилядолетие. В изследването са вплетени и няколко легенди за това как Пловдив пада под Османско владичесво, при което няма никакви жертви и разрушения.

В момента тритомникът се превежда на английски език.