Инж. Стилияна Бакалова пребори конкуренти от 30 страни за средствата на американската фондация „Амелия Еърхарт“

Стипендия от 10 000 долара на американската фондация „Амелия Еърхарт“ спечели докторантът от пловдивския филиал на Техническия университет инж. Стилияна Бакалова . Тя е пилот на самолети АН-2, Tecnam P-92, Tecnam P-2006 T, Beechcraft C90 и се пребори за финансиране в конкуренция със свои връстници от над 30 страни. За първа година стипендията е връчена на докторант, обучаващ се в България. Стилияна Бакалова е втора в списъка на спечелилите стипендията. По информация в сайта на фондацията има още 4 българки, избрани за стипендиантската програма в предходни години, но обучаващи се в други държави.

“Изключително съм благодарна, че хора от другия край на света оценяват моята кандидатура и постигнати успехи по време на професионалното ми развитие. Името на Амелия Еърхарт буди в мен възхищение и вдъхновение, породени от начина й на живот, мотивация, ентусиазъм и дързост за преследване на мечтите и целите й“, казва Бакалова.

Кандидатствала за стипендията по електронен път, предоставяйки информация за личните си и професионални успехи, както и мотивационно писмо. Ще използва сумата от 10 000 долара за своето академично развитие и професионалното си израстване. Стилияна е докторант в катедра „Авиационна техника и технологии“.  Работи върху  дисертация за безпилотните летателни апарати.

Стипендията е учредена през 1938 година от Zonta International в чест на Амелия Еърхарт – жената-летец и член на сдружението, която първа е прелетяла със самолет Атлантическия океан. Изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със самолет. Стипендията от 10 000 щатски долара се присъжда ежегодно. Получават я до 35 жени, следващи докторска степен по аерокосмическо инженерство и космически науки. През тази година фондацията дава 36 стипендии на докторантки от 17 страни. Zonta International има сто годишна история и е създадена в Бъфало САЩ от жени-лидери в своята професионална област. Целта на сдружението е подпомагане и издигане на ролята на жената в обществото.