Терапевтичните кучета МОН и Атос са главни герои от благотворителните инициативи на СУ „Св.св.Кирил и Методий”, ОУ „Екзарх Антим I” и ОУ „Петър Берон”

Двудневна пижамена работилници за мартеници в полза на онкоболни деца събра малки и големи в кафе „Сезони”, които избраха да отделят няколко часа от свободното си време през уикенда за благотворителната инициатива. Инициатор на събитието бе Велислава Костадинова – собственик на терапевтичното куче Мон, което помага на болни деца и посещава ученици от начален курс, за да им помогне за по-лесната адаптация в клас и като превенция срещу агресивни прояви.

Синът на бобтейла Мон – Арагорн, също се включи в съботно-неделното ателие за мартеници. Пижо и Пенда, четирилистни детелини, пъстри цветя и какви ли не пролетни символи за здраве и плодородие майсториха деца и родители. Събраните средства ще отидат за детката онкохематология. Вече няколко години Мон и другият й син Атос са главни герои в кампанията „Заедно в живота” в помощ на малките пациенти от отделението.

Да подкрепят инициативата решиха и първолаците от Монтесори паралелката на СУ „Св.св.Кирил и Методий”. Те поканиха Атос в класната си стая и го изненадаха с картичка във формата на кокал, вързана с мартеница. Тъй като вече близо 100 дни са в училище и са научили всички букви, първокласниците бяха написали: „Благодарим ти, мило кученце”. За Мон пък изпратиха зюмбюл в кашпа с формата на бухал – символ на класа.

През идната седмица ателиета за мартеници и благотворителни базари предстоят също в ОУ „Екзарх Антим I” и ОУ „Петър Берон”. Първоначалната идея бе с приходите да се помогне на 16-годишната Гери, която страда от рак на костите и се нуждае от скъпо лечение в Австрия. Парите за нея обаче вече са осигурени, затова постъпленията от пролетната кампания на бобтейла Мон ще са за друго нуждаещо се дете от отделението.

„Подобни кампании се отразяват изключително позитивни върху децата, защото от малки трябва да възпитаваме у тях състрадание, доброта, съпричастност към болката на другия. Посещенията ни в училищата дават невероятен резултат и въпреки че програмата ни е запълнена с месеци напред, което доста изтощително, продължаваме, защото каузата си струва”, споделя Велислава Костадинова.