Наталия Мирчева със своя преподавател Горица Петрова.

Наталия Мирчева от ОУ „Стоян Михайловски” грабна отличието в раздела за литература на националния конкурс „Възкресение Христово”

Наталия Мирчева със своя преподавател Горица Петрова.

Пловдивска петокласничка се оказа с първа награда от националния конкурс „Възкресение Христово”, който се организира за седма поредна година от Светия Синод на БПЦ.  Наталия Мирчева от ОУ „Стоян Михайловски“ бе класирана на челно място в раздел „Литература“ в трета възрастова група, в която се съревновава с ученици от 5 до 8 клас. Творбата „Спасителната светлина”, създадена в условията на дистанционно обучение, й донесе отличието.

„Опитвам се, наред с учебния материал, да подкрепям децата да надграждат и развиват творческите си умения. Ученето се базира на преживяване, а високите постижения стимулират учениците”, казва преподавателят по български език на Наталия – Горица Петрова.

На второ място е класира творбата на 8-класничката Виктория Николаева от Първомай.

Във втора възрастова група е отличен още един пловдивски ученик. Четвъртокласникът Румен Челик се класира на трето място.

В раздел „Изобразително изкуство” поощрителна награда печели петокласникът Стоян Лулански от ОУ „Райна Княгиня”. Поощрение е присъдено и на 8-годишната Дамла Ферди от асеновградското ателие „Пъстроцвет”. Още една награда получава Пловдивска област и тя е за 6-годишната Виктория Паскал, също от Асеновград.

Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на учениците, свързани със съкровищницата на християнското изкуство, да утвърждава нравствени ценности и да поощрява интереса към съхраняването на българските традиции. Журито, начело с доц. д-р Татяна Борисова, отбелязва, че въпреки усложнената епидемиологична обстановка, в надпреварата са участвали стотици деца от цялата страна и задграничните епархии на Българската православна църква.

Във връзка с мерките за предотвратяване на разпространението на Covid-19 награждаването, предвидено за 17 май, се отменя, а лауреатите на ще получат наградите си по пощата. Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Светия Синод ще отправи приветствие към всички победители и участници.