Конкурентките на Азалия Александрова, която завърши сезона със седем първи и три втори места, я наричат Бързия завой

Десет състезания, седем първи и три втори места – така приключи вчера ски сезонът за пловдивската петокласничка Азалия Александрова. В последното вътрешно състезание на нейния ски клуб „Пампорово“ тя изпревари всички момичета от 8 до 16 години и отново вдигна купата на победата. Шампионката на ски на България се състезава във възрастова група до 12 години. Въпреки спортните си ангажименти, тя е сред пълните отличници на ОУ „Кочо Честеменски“.

Качва се на ски за първи път на 4-годишна възраст, а на 8 вече започва да тренира под ръководството на треньора Стефан Присадов. Азалия е първото дете от Пловдив, което триумфира в гигантския слалом.

„Доставя ми удоволствие да карам ски, но трябва да ходя и на училище. Затова се качваме в Пампорово в почивните дни и по време на ваканциите. За добра спортна форма през другите дни тренирам спортна гимнастика“, разказва шампионката.

Един тренировъчен ден на Азалия Александрова започва в 8,30 часа, когато за децата от скиклуб „Пампорово“ пускат лифта до връх Снежанка. Загрявката е от 5-6 километра с две бързи спускания, след което отиват на писта „Стената“, където е същинската тренировка. Тя продължава  от 9,30 до 11,45 часа. Едно спускане на Азалия Александрова е с дължина около 800 метра и продължава 36-38 секунди. Така за един тренировъчен ден тя прави общо 26 спускания, достигайки скорост от 60-70 км/ч. В тренировките се включват 76 деца от Смолян на възраст от 8 до 16 години.

Състезанията

През 2022 година състезателният календар на Българската федерация по ски в категория до 12 години включваше 9 национални състезания – на Мальовица, Банско, Боровец и Пампорово. На шест от тях Азалия Александрова се изкачва на най-високото стъпало на призовата стълбичка, а на 3 остава със сребърни медали. Според състезателката основното й техническо предимство пред конкурентките е бързината, с която взема завоите на гигантския слалом. Затова приятелите от клуба я наричат Бързия завой. От следващата зима Азалия отива в по-високата възрастова категория до 14 години.