Директорът Ружка Генова връчва ключа на познанието на Ванеса.

Лекоатлетката Ива Пранджева изпрати на първия учебен ден малката си дъщеря Ема, която е шестокласничка и тренира волейбол. Областният управител Здравко Димитров получи покана за среща на ветераните за 70-ия юбилей на училището

Директорът Ружка Генова връчва ключа на познанието на Ванеса.

Ключа на познанието с пожеланието да бъдат еднакво усърдни в учението и в спорта получи днес от името на петокласниците художествената гимнастичка Ванеса Емилова. Изящното момиче се качи на сцената, за да отправи поздрав от името на най-малките възпитаници на Спортното училище по повод първия учебен ден. След това новият директор Ружка Генова й връчи символа, който  по традия получават новопостъпилите в редиците на школото, дало национални, европейски, световни и олимпийски шампиони.

По традиция най-малките, които за първи път прекрачват прага на училището, произнесоха клетва и обещаха: „с възрожденски плам да усвоявам знанията и уменията, които са ми необходими в живота и в спорта, така че да доминирам над моите противници. Да влизам безстрашно в надпреварата и чрез всички позволени средства да побеждавам…“

В словото си Генова заяви, че знанието и спортните постижения вървят ръка за ръка и цитира популярния учител физик Теодосий Теодосиев, че ако искаме да бъдем  успешни, трябва да се научим да решаваме задачи, чиито отговори ги няма в интернет.

Ветераните обсъждат с областния управител срещата по повод 70-годишнината на училището.

Областният управител Здравко Димитров, който е възпитаник на училището, също уважи церемонията по откриването и пожела на учениците нито за миг да не спират да се усъвършенстват. Той получи покана от бившата баскетболистка на „Академик“ Тодорка Тодорова за среща на ветераните. Тя ще се състои седмица преди 70-ия юбилей на училището, който ще бъде тържествено отбелязан на 10 октомври.

Да чуе отново школския звънец на откриването на новата учебна година дойде и майсторът на спорта Ани Атанасова. Бившата състезателка по спортна гимнастика е завършила преди 50 години, а миналата година подари юбилеен албум на първите 10 випуска. Родена е в годината, в която са се полагали основите на училището – 1949-та. Работила като методист в АФД „Тракия“, има дългогодишен стаж като учител по физическо в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Тя е и първата треньорка на тройката ни по аеробика, а в момента е почетен председател на клуба по аеробика в Пловдив.

Лекоатлетката Ива Пранджева присъства на церемонията, но не толкова като треньор, а повече като родител. Малката й дъщеря Ема, която тренира волейбол, ще е шестокласничка. По-голямата – Никол, също е волейболистка, но от тази година минава на самостоятелна форма на обучение, тъй като получила покана да играе в Нанси, Франция. Догодина зрелостничката ще е абитуриентка.

Поздравителен адрес от името на министър Красен Кралев прочете координаторът към Министерството на младежта и спорта Виолета Малева.