Домакин на събитието беше СУ „Любен Каравелов“, а гости – ученици и учители от търновското  СУ “Емилиян Станев” и училището в Марково

Работата си по проекта за създаване на фолклорен музей презентираха на интегриран урок по математика петокласници от иновативните паралелки на СУ „Любен Каравелов“. Ученици и учители размениха местата си, а в класната стая имаше и гости от Велико Търново и Марково. На пловдивските ученици бе поверено да водят заниманието в присъствието на техни връстници от СУ „Емилиян Станев“ и ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, които бяха на посещение по националната програма “Иновации в действие”.

Музеят разполага с 4 зали, като по време на урока децата представиха както подробен чертеж и архитектурен проект, така също макет и музей, създаден с възможностите на Майнкрафт  – видеоигра, която позволява строеж от различни по вид блокчета в триизмерен свят. Музеят ще разполага със зала за шевици, създадени от учениците, които запознаха присъстващите на урока с фигурите, принципите на ротация и транслация.

В кинозалата бе прожектирано авторско видео на драматизация на “Радини вълнения“, зреализирано от клуб “Кинокритици”.

Петокласниците учители представиха и изложба с дигитални рисунки, чието описание е на български и английски език. Децата са пресъздали любими литературни герои, които ги вдъхновяват, както и фолклорни изпълнители. Учениците демонстрираха и музикални възможности като изпълниха песента “Седнало е Джоре дос”.

Сайт с игри, създадени в часовете по български език и информационни технологии, впечатлиха гостите, които на финала споделиха впечатления и идеи.

Учениците от Търново и Марково влязоха и в час по „Човекът и природата“, който се проведе в STEАM кабинета и бяха демонстрирани възможностите на виртуалната и добавена реалност. Децата разгледаха дихателната система отвътре посредством zSpace и измериха дихателния си обем в покой и след 3-минутна ръченица.

Участниците в проекта посетиха и час по поп и джаз пеене и станаха част от подготовката за концерта по повод 85-годишнината на СУ „Любен Каравелов“, който ще се състои на 10. май на Античния театър.