Едногодишен опит и добри практики от обявяването като Гугъл референтно училище сподели с колеги от пловдивски училища екипът на ОУ „Екзарх Антим I“

Петокласници създаваха креативни дигитални рисунки с Acer хромбук на открит урок по изобразително изкуство, реализиран под менторството на преподавателя Марио Безел. Гости бяха експерти от община Пловдив, Регионално управление на образованието, Център за творческо обучение и учители по различни предмети от пловдивски училища. С открити занятия по география и икономика, музика, български език и литература, математика, човек и природа и изобразително изкуство ОУ „Екзарх Антим I“ отбеляза една година от приемането на учебното заведение в семейството на Гугъл референтните училища. Участници в тях бяха деца от иновативните паралелки в пети, шести и седми клас, които работят по модела 1:1, т.е. всеки разполага с лично устройство, което може да използва навсякъде и по всяко време. За всяка паралелка са съставени Гугъл класни стаи по съответния предмет, в които учителите добавят материали, поставят задачи, оценяват, публикуват събития и предоставят обратна връзка, а учениците изпращат задания и споделят ресурси.

Преподавателите от ОУ „Екзарх Антим I“ споделиха опит и добри практики с колегите си, отбелязвайки успехите и предизвикателствата.

Под напътствията на учителя Жулиета Танева учениците от 6 а клас създаваха схема на музикална форма с приложението Jamboard, като преди това се запознаха с рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров и изпълниха песента „Едничък чуй се вик“ по мотиви на произведението.

„Защита и възхвала на родното слово“ бе темата в часа по литература, а преподавателят Маргарита Ковачева представи Вазовата ода „Българският език“. В шаблона за организиране на урока MMTS седмокласниците съпоставяха лирическата творба с другата изучавана ода – „Опълченците на Шипка“, като преди това гледаха видео за творческата история на новото произведение. В края на часа в Гугъл формуляра за обратна връзка дадоха отговори какво са разбрали и къде имат пропуски.

Урок за числови неравенства представи със седмокласниците преподавателят по математика Юлиянка Петрова, използвайки специален дизайн за нови знания, след което те решаваха самостоятелно задачи и си направиха самооценка. „Технологиите трябва да се използват разумно, особено в часовете по математика. Хубавото на Acer хромбука е, че когато учениците го затворят, за да изпълнят друга задача, когато го отворят отново, те са на същото място, където са били“, казва Петрова.

Директорът Катерина Василева обобщи ползите така: 24/7 достъп до учебни материали и работа в споделена среда, самостоятелно учене или в сътрудничество, променена роля на учителя от даващ знания в ментор и мотиватор, подготовка на учебни ситуации в дигитална среда, възможност за хибридно обучение.

„И ние се учим в движение. Ако едно нещо сте взели и го приложите във вашите класни стаи, това вече е успех. Важно е да експериментираме, да променяме методите и да развиваме компетентности“, обърна се в заключение към гостите Василева.