Децата на ОУ „Райна Княгиня” се включиха в благотворителните инициативи на БЧК,  рисуваха картички за деца с аутизъм и центровете за настаняване от семеен тип          

 19-05-2016-069

В поредица от благотворителни инициативи се включиха учениците от ОУ „Райна Княгиня” в навечерието на коледните празници.

Петокласници  участваха в тази мисия  на Дядо Коледа и джуджетата,  които имат специална поръчка  от сдружение “Heroes Wanted” да изпратят 1 милион поздравителни картички, нарисувани от деца.  Те сътворили уникални поздравителни картички, сканирали ги и ги изпратили на имейла на сдружението.   Всички получени в рамките на кампанията картички ще бъдат публикувани на сайта на “Heroes Wanted” и предложени за продажба на благотворителен търг. Събраните средства ще отидат за финансиране на инициативата “Коледа у дома” – деца от центрове за настаняване от семеен тип да могат да прекарат празниците сред своите семейства.

19-05-2016-079

Християн Петров и Петя Букарева от 5 в клас, заедно с преподавателя по български език Мария Гаджева, се включиха в коледния базар в Mall Plovdiv  за набиране на средства за Центъра за деца с аутизъм. Малките помощници зад щанда предлагали на посетителите тематични аксесоари. Събраните средства ще подпомогнат развитието на центъра в Пловдив, където се работи за повишаване на социализацията, способностите и уменията на деца от аутистичния спектър и техните семейства.

Учениците от 5 а и 5 в клас подкрепили и инициативата на младежи от Варна. В продължение на два месеца изработвали поздравителни картички. С приходите от продажбата ще бъде закупена жизненоважна апаратура за новородени в Дом за медико-социални грижи за деца – Варна.

Решихме да помогнем за каузата, като  изпратихме по пощата във Варна собственоръчно изработените картички за участие в благотворителния базар, обясниха децата.

p1740264

Повече от 200 са събраните подаръци за инициативата на БЧК – „Кутия на приятелството”. Училището се присъединява за трета поредна година в традиционната инициатива на червенокръстката организация, а с подаръците ще бъдат зарадвани децата от болниците в града, които няма да успеят да се приберат у дома за Рождество.   

„Децата лесно се научават да бъдат добри и подкрепящи, когато има кой да им покаже как да го правят и защо е необходимо. Доброволчеството отваря сърцата и умовете им към хора, изпаднали в беда и нуждаещи се от подкрепа и сигурна съм остава като изграден мироглед за цял живот”, коментира директорът на училището Мария Гайдарова.