Клуб „Приятели на древността“ в ОУ „Васил Петлешков“ превръща децата в творци и стимулира интереса към историята

Ако посетите класната им стая, ще видите старателно подредени праисторически рисунки, сечива и съдове, папируси, даже бижута и клинопсни плочки. И всичко това измайсторено от петокласници, които са избрали да посещават клуб „Приятели на древността“. Инициатор за създаването му и негов ръководител е преподавателят по история в ОУ „Васил Петлешков“ – Николина Барбутева.

Дейностите в клуба са съобразени с изучавания материал по история в 5. клас, който до момента обхваща Праистория, Древен Египет и Древна Месопотамия.

„Ученето чрез правене е основният принцип, от който се ръководи клубът. Всички разработени материали са направени по креативен начин през погледа на децата. И макар епохата на Древността да е далече от идеите и представите на днешните ученици, изработването на предмети от този период ги превръща в творци и ги стимулира интереса към историята“, категорична е Барбутева.

Материалите, които използват учениците са подръчни и могат да бъдат ползвани и в домашни условия – опаковъчна хартия, полимерна глина, мъниста. От глината се изработват съдове, накити, остриета на стрели или копия, даже и печати. Тя е и идеален материал за изработване на клинописи като символите се изписват с клечка за зъби, докато тя е все още мека. Папирусите са направени върху опаковъчна хартия, оцветени с флумастери, цветни моливи, водни или акварелни бои.