Учениците от иновативната паралелка на СУ „Патриарх Евтимий” разпознават планетите по тактилен модел със завързани очи, обясняват на английски с кой зодиакален знак са свързани

Какъв е средният радиус на Марс, откъде идва името на планетата Юпитер, каква част от земната маса е масата на Венера и кой е тонът на Меркурий според теорията за музиката на сферите на питагорейците.

Това са само малка част от въпросите, на които успяха с лекота да отговорят петокласниците от иновативната паралелка на СУ „Патриарх Евтимий” на днешния открит урок „Звездното небе в представите на хората от древността до наши дни”. Паралелката по проекта на МОН „Клас без хартия” стартира от новата учебна година, а целта е да се насърчи изследователска дейност на учениците. Експериментирайки, те изграждат творчески и новаторски умения, които демонстрираха днес пред своите родители.

Всички 26 ученици използват в помощ на обучението по отделните предмети електронна комуникация чрез облачни технологии. Всяко дете има акаунт, може да работи в Office 365, да изпраща, да получава и да ползва информация. Сценария за събитието класният ръководител на 5 д Веселина Чапанова също изпратила в облака.

Разделени на шест отбора, учениците демонстрираха знания за звездното небе, показвайки наученото по всички учебни предмети – български, история, човек и природа, математика, английски, музика, домашен бит и техника, изобразително изкуство и физическо.

Със завързани очи капитаните на отборите трябваше да разпознаят планетите, за които ще говорят, по тактилен модел. Моделите от отпадъчни материали децата изработили сами.

На Михаела Илиева се падна да разказва за Венера – втората по ред планета от Слънчевата система, която носи името на богинята от римската митология. На Земята Венера може да се наблюдава само непосредствено преди изгрев и след залез – тогава тя е най-яркото небесно тяло след Луната и Слънцето и затова е наричана Зорница или Вечерница, обясни Михаела.

Изключително любопитно за родителите бе да узнаят, че според питагорейците движението на небесните тела се подчинява на известни математически отношения. Оттук тръгнало и тяхното учение за „музика на сферите“, според което небесните движения са многоглас.

Водещите на своеобразното състезание на знаещите Стиляна и Дарко разказаха любопитни факти за Уран, Сатурн и Плутон. След което на английски обясниха с кой зодиакален знак са свързани.

При знак на класната си децата загасиха осветлението в залата и образуваха съзвездията Голяма и Малка мечка с предварително изработени от хартия звезди, които осветиха с фенерчета. Ефектната композиция събра аплаузите на присъстващите.

Родителите видяха и различни вариации на звездното небе от стиропор, хартия и пластилин, което децата от иновативната паралелка отново са изработили сами.

Песента „Алба Мунди” прозвуча в адаптирана версия за металофон, отново в изпълнение на талантите от 5 д. Тя е композирана в ключа на Земята, а хармонията е постигната чрез звуковата честота на деветте орбити на планетите.