Александър Цветков грабна специалната награда на Ученическия институт на БАН с мултимедиен проект за Слънчевата система

Петокласникът Александър Цветков от Математическата гимназия бе удостоен със специалната награда за иновативен дебют на седмата сесия на Ученическия институт на БАН. Александър Цветков успешно представи интерактивен мултимедиен проект за Слънчевата система.

Проектът има за цел да предложи иновативен подход за представяне на учебно съдържание за Слънчевата система по атрактивен и запомнящ се начин, като използва възможностите на новите технологии, съчетавайки елементи от IT, интернет базирани решения и мултимедия.

Разработката е резултат на месеци упорит труд и включва специализиран уеб сайт, интерактивна тениска и интеграция между тях чрез технология за QR кодове.

Най-младият участник в седмата сесия на Учи БАН и неговият консултатн Недялка Кузова демонстрираха на практика приложението на съвременните програмни и дизайнерски средства, насочени към ученици от начален и среден курс. Предложеният модерен подход за представяне на учебно съдържание е универсален и лесно намира приложение в различни учебни предмети и тематика.

Успешното представяне на младия математик и атрактивният му проект привлякоха вниманието на научното жури и Александър Цветков бе удостоен със специална награда за иновативно дебютно представяне.

През юни тази година Александър стана сребърен медалист на Международния финал на Американската математическа лига – Флорида, с президент Тим Сандърс (SASMO). През май 2019 година спечели златен медал от Сингапурско-азиатската ученическа олимпиада по математика, а два месеца покъсно бе удостоен със сребро от SIMOC 2019.