04

Петиция срещу удължаването на учебната година тръгна във Фейсбук. Във връзка с последните предложения за реформи от Министерството на образованието и науката, авторите на колективното обръщение се обявяват против  предложението за още една учебна седмица за всички ученици, което автоматично би означавало учебен процес до 6 юли за горен курс.

„Тази реформа е с неясен търсен ефект и само би причинила неудобство и дискомфорт на ученици, родители и учители. В най-горещия месец от лятото, в неклиматизирани учебни стаи и с цяла година зад гърба, резултатът от удължаването и ентусиазмът за учене ще са нулеви”, се казва във Фейсбук обръщението.

Забавянето на ваканцията щяло да доведе до невъзможност за учениците от горните класове да си намират сезонна работа, която е обикновено за пълен месец. И сега класните стаи започвали да опустяват още около 15 юни, така че удължаването би било абсолютно безсмислено, тъй като учениците щели да се броят на пръсти. Много от семействата планирали отпуски и пътувания за края на юни и началото на юли и едва ли щели да ги жертват, а просто ще потърсят вариант да освободят децата си.

„Не на последно място това е поредна гавра с учителския труд, който започва да бъде възприеман повече като труд на бавачки, отколкото на безценни проводници на знания и умения”, завършва обръщението в социалната мрежа.

По-удачният вариант би бил началото на учебната година да се изтегли преди 15 септември, за да се постигне  исканото удължаване.

 

Що се отнася до провеждането на националното външно оценяване в 7 клас и зрелостните изпити в две отделни дати, това е отново връщане към стария модел отпреди години. Защо, след като се оказа, че новата система работи при добра организация, трябва да се връщаме назад, което ще коства и сериозни допълнителни разходи.

Очевидно за учителите няма да има никаква промяна, защото сега те  са разпределени в две различни групи – за НВО и за ДЗИ, и нямат никакви общи организационни дейности. Изпитните варианти също са на различни уеб адреси.