Учениците от 7 и 12 клас да се явят само за НВО и матурите, останалите да завършат дистанционно, настояват родители в писмо до премиера, Щаба, министрите на образованието и здравеопазването

Родители събират подписи в петиция до Щаба и Министерския съвет срещу идеята за промяна в мерките и връщането на част от учениците в училище. В писмо до премиера, Националния оперативен щаб, министрите на образованието и здравеопазването те изразяват становище, че в ситуация на епидемия от COVID-19 подобно решение би застрашило сериозно не само децата, но също техните семейства, както и учителите.

Призивът е учебната година да завърши с дистанционно обучение, а учениците от 7 и 12 клас да се явят в училище само в деня на провеждане на националното външно оценяване и зрелостните изпити при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

„Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията. Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача, още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно”, се казва в петицията.

Според родителите престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца в затворено помещение обезсмисля мерките. А междучасията и ползването на общи санитарни възли практически обричало децата на заразяване.

Припомняме, че вчера премиерът Борисов заяви, че се умува върху вариант от 14 май да бъдат възстановени присъствените занятия само за кандидат-гимназисти и зрелостници, на които да бъде оформен успехът и след това да се явят на изпити. Той е дал срок на МОН и социалните партньори да предложат варианти до 10 май.

https://www.peticiq.com/263785