Родители пишат до министъра на културата Боил Банов срещу нулевия прием за децата в предучилищна възраст

Петиция против закриването на подготвителните групи в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” изпратиха родители до министъра на културата Боил Банов. Те настояват и през следващата учебна година да има прием на деца в предучилищна възраст, каквато традиция съществува от години в училището.

„Всички сме неприятно изненадани от идеята за закриване, която идва в годината на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата. Отдавна имаме нагласа и полагаме усилия за подготовка на децата да кандидатстват в предучилищната група, а сега разбираме, че губят този шанс. Няма да се примирим и сме огорчени от перспективата да видим разочарованието в очите на децата си. Професионалното музикално образование започва от най-ранна възраст. Някои от нас са музиканти и сме наясно, че колкото по-рано децата започнат професионалното си музикално обучение, толкова резултатите ще са по-добри”, се казва в писмото на родителите до културното министерство.

Копие от петицията е изпратено и в Музикалното училище. Директорът Нели Попова-Коева обясни, че една от причините за нулевия прием е недостигът на база. Освен това в последните години се отчитал отлив на желаещи за подготвителна група, тъй като родителите били ангажирани да водят децата си за индивидуални занимания в различни часове на деня. Освен това са променени и правилата за прием в 1 клас. Вече не е необходимо кандидат-първолакът да владее инструмент, а комисията проверява единствено музикалните му способности.

„Въпреки това ще организираме подготвителни курсове за децата, които имат желание да постъпят при нас в 1 клас, но няма да формираме предучилищна група. Музикалните училища във Варна, Бургас и Русе също не приемат вече подгответа”, поясни Нели Попова-Коева.

В момента децата в подготвителна група са 22. Не всички обаче подавали документи за прием в 1 клас, но същевременно кандидатствали малчугани от детските градини. Подготвителната група в Музикалното училище не дава предимство при приема.