Петиция срещу националното външно оценяване в 10. клас, което трябва да се проведе за първи път тази година, стартира в социалната мрежа. Мотивът за искането за отмяна е надостатъчното време за подготовка и извънредната епидемична ситуация, която наложи превключване от присъствено към обучение в електронна среда от разстояние.

Предложението към МОН е на въшното оценяване задължително да се явяват само учениците, които няма да продължат образованието си в 11. и 12. клас, а за останалите изпитът да е по желание.

Подписката е подкрепена от членовете на Фейсбук групата „Отменете матурите за 10-ти клас“, която има около 5 658 членове.

Те са и против връщането на учениците в класните стаи, като се обявяват за продължаване на онлайн обучението до края на учебната година.

Просветното министерство на този етап не смята да отменя изпити от задължителния календар на учениците заради пандемията, както това се случи миналата година. НВО в 4. и в 10. клас измерва постигнатите резултати на даден етап от обучението и е задължително по закон.