600 кандидат-студенти подадоха документи за прием в пловдивския филиал на Техническия университет

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в „Компютърни системи и технологии“ на пловдивския филиал на Техническия университет. Това остава най-желаната специалност, показват данните от обявеното днес от първото класиране.

360 бъдещи инженери ще приеме висшето учебно заведение тази година. Те ще се обучават в 13 специалности, разпределени в двата факултета – по електроника и автоматика и по машиностроене и уредостроене. Документи за кандидатстване са подали над 600 младежи и девойки.

От университета отчитат засилен интерес и към останалите инженерни специалности, които са в областта на електрониката, електротехниката, автоматиката, машиностроенето, транспорта, авиацията, печатните комуникации и индустриалния мениджмънт. Според директора на филиала проф. д-р инж. Въльо Николов, повишеният интерес се дължи на все по-голямата липса на добре подготвени специалисти в индустриалните зони около Пловдив.

„Безработни инженери няма. Кариерното развитие на нашите студенти започва още във втори курс, когато повечето от тях започват платени стажове във водещите индустриални компании около Пловдив. Търсенето на високо квалифицирани кадри е наистина огромно, затова инженерната професия отново е търсена, перспективна и желана, с огромен шанс за успешна реализация“, допълва проф. Николов.

Записването на новоприетите студенти започва от утре – 5. юли, и ще продължи до 11. юли. Документи са приемат всеки работен ден от 8.30 до 16.30 ч. в двете факултетни канцеларии, в зависимост от избраната специалност.

Класираните не по първо желание кандидат-студенти също трябва да се явят в университета, за да оставят дипломата си и да чакат второ класиране. Резултатите от него ще бъдат обявени на 12. юли.