Модели за машинно обучение, които отговарят на човешки въпроси, разработи 11-класникът от МГ Радостин Чолаков, който се класира на първо място в своята категория

Петима пловдивски ученици получиха отлични оценки на националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. За участие в нея се допускат всички ученици от V до XII клас, които участват в три състезателни групи. Те разработват собствен проект (софтуерен продукт) в определено направление за съответната възрастова група под ръководството на научни ръководители. За участие в олимпиадата се допускат само проекти, които не са участвали в национален кръг на предишни олимпиади, за създаването им е използван лицензиран или свободно разпространяван софтуер. При използване на външни ресурси (текст, аудио, видео, графични изображения, анимации) учениците са длъжни спазват лицензионните изисквания на авторите на тези ресурси. На националния кръг участниците в трите състезателни групи решават тест по информационни технологии в рамките на един астрономически час с помощта на електронна платформа и защитават разработените проекти.

Абсолютен фаворит в категория от XI до XII клас е Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. 11-класникът има 90 точки на теста и 88 на проекта си „Езикови модели за ориентиране към задача диалог“. Така общият му резултат става 89 точки, което му носи първото място и оценка 6.00.

„Разработвам модели за машинно обучение, които могат да отговарят на човешки въпроси, като например запитвания за информация или резервация на хотел, ресторант, лекарска консултация и т.н. Постигам това с т.нар. “допълнително обучение”, което учи един езиков модел на няколко задачи едновременно, което подобрява представянето му на основната. В крайна сметка съм направил система, която пише отговори достатъчно добре, но с 3 пъти по-малко параметри“, пояснява Радостин.

Пълна шестица получава и Евгени Данаилов от Професионална гимназия по електротехника и електроника, представил се с проект „Съвременна система за визуална информация“. Неговият резултат е 84 точки. Същия брой точки събира и Мартин Щилянов от Математическата гимназия. С точка по-малко след него се нарежда Георги Колев с проекта „Cryptonic“. Те също имат оценки 6.00.

Във състезателна група от VIII до X клас отново ученик на МГ е сред отличниците и това е Стоян Ганчев. Десетокласникът разработва софтуерно приложение „Откриване и анализ на симптомите на грип“. Общият му резултат е 75 точки, което се равнява на 5.50.

Сред отличниците във възрастова група от V до VII клас са  ученици от СУ „Проф. Асен Златаров“ в Първомай. Мултимедийният проект „Обществото в Западна Европа през Средновековието“ донесе оценка 5.50 на Ивайло Динков и Златка Тенева.