Кметът на „Тракия” Костадин Димитров даде символичния старт на кампанията „Весели очички” в детска градина „Червената шапчица“.

За пета година организаторите на инициативата – трите пловдивски Лайънс клуба – „ Пловдив-Филипополис“, „Пловдив”, „Евридика” и Национален център за рехабилитация на слепи, ще осъществят профилактични прегледи на очите на децата от подготвителните групи на пловдивските детски заведения в партньорство с шестте районни кметства в града. Изготвена е програма, по която е организирано поетапното изследване на децата от  групите в детските заведения.

Изследването се реализира безконтактно, със специален апарат, който чрез звук и картина привлича вниманието на детето, очите му се улавят в бял правоъгълник и могат да се анализират. Изследването е автоматично, като се проверява роговицата на очите, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи.

„Приветствам всяка инициатива, насочена към опазване на детското здраве. Благодаря на организаторите за доброто сътрудничество и за тази кампания, която вече се превръща в традиция”, заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

От Лайънс клубовете отчитат все по-голям интерес към профилактиката на детското зрение, както от родители, така и от учители. Самият факт, че някои от екипите на детските заведения са направили връзка директно с личните лекари на децата е доказателство за изграденото взаимно доверие.

Децата, при които се констатират отклонения в параметрите на зрението, се консултират от специалисти с цел назначаване на адекватно лечение. Бързите и адекватни действия при регистрация на отклонението в параметрите на зрението довежда до успешно лечение, още докато  не са се отключили сериозни проблеми.