Посетителите ще могат да видят най-отровното животно на планетата – синьопръстен октопод

Пеперуден уикенд с безплатен вход за деца до 7 години обявява Природонаучният музей на 13 и 14 февруари. Посетителите ще получат подарък крилце от тропическа пеперуда. В четвъртък в музея ще отвори oбразователна работилница за деца от 8 до 10 години „Направи си сам тропическа гора“. Желаещите трябва да се запишат предварително. Също със записване ще става участието в двудневната образователна работилница „Създай си собствена хартия“. Тя ще се проведе на 18 и 19 февруари, а на 20 и 21 февруари е космическият уикенд, когато децата ще могат да разгледат Планетариума и да участват в ателие за оцветяване на космическа тема. Входът за малчуганите до 7 години е безплатен. Под мотото „Светът на минералите“ ще протече уикендът на 27 и 28 февруари.

Цената на билета за възрастни е 6 лева.

Посетителите ще могат да видят също така последните попълнения в музея. Сред тях е най-отровното животно на планетата – синьопръстен октопод. Въпреки малкия си размер (12-20 см), този октопод изглежда безопасен само на пръв поглед, докато не се раздвижи и тялото му не стане яркожълто с брилянтни сини пръстени. Тогава той започва да хапе, изпускайки отрова, която няма антидот и е в състояние да убие за броени минути 26 човека.

Другата атракция от последния месец е птицеядният паяк – най-големият паяк в света, който може да достигне до 30 см в диаметър, а тялото му без краката – до 12 см дължина. Неговият роден дом са тропическите джунгли на Бразилия, Гвиана и Венецуела, но в Пловдив той обитава специален терариум, разположен във фоайето на музея.

През целия месец февруари продължават уикендите, посветени на децата в четирите пловдивски музея, Градската галерия и НБ „Иван Вазов“ под мотото „Месец на децата в музеите на Пловдив“.

Регионалният исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с двете си експозиции: “Българско Възраждане” и  “Съединение на България”. Градската художествена галерия Пловдив участва с експозициите си в общо 7 сгради: ГХГ – зала ул. „Княз Александър Батенберг“ № 15, изложбена  зала „2019“, изложбена зала „Капана“, експозиция „Иконна сбирка“, експозиция „Енчо Пиронков“, експозиция „Мексиканско изкуство“ (и експозиция „Цанко Лавренов“ в същата сграда) и експозиция „Георги Божилов – Слона“.

Своите интересни колекции ще покажат също Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей и Детският отдел на библиотеката.

За „Месец на децата в музеите на Пловдив“ е отпечатана специална картичка, която желаещите могат да получат в някой от обектите. Децата, които съберат 6-те печата, ще посетят безплатно детски спектакъл на Опера Пловдив или представление от програмата на Кукления театър.