Седмокласници от ОУ „Райна Княгиня“ пресъздадоха български сватбен обичай по собствен сценарий, облечени в тракийски носии

„Ах, ето я и мойта мома – красива като слънцето и нежна като капка роса“, казва Величко в края на четвърто действие, а в началото на пето вече е изправен очи в очи с Пенка и обещава пред бога да се грижи за нея в здраве и в болест, в добро и лошо и да я обича, докато смъртта ги раздели.

Сватбената церемония се разигра в мултифункционалната зала на ОУ „Райна Княгиня“, която е част от училищния STEM център. Свидетели на признанието за вечна вярност между двамата млади бяха учениците от 7 д клас. Те се оказаха и основни инициатори и организатори на празника, на който пресъздадоха българския сватбен обичай. За часа по музика сцената в залата бе преобразена с китеници и тъкани черги, а на стената висеше и кандило с образа на Богородица.

Когато преди няколко седмици получили задание за домашна работа да изготвят проект или презентация за традиционния обичай, седмокласниците предложили на преподавателя си по музика Мая Йорданова да го разиграят. Като сами се заели да издирят подробности за ритуала, да напишат сценария и да си разпределят ролите. На Даниела възложили да се превъплъти в образа на булката, която се прощава със своето семейство, а Радомир с радост приел да бъде младоженец. Всички ученици от паралелката получили задача – Виктория и Мария тази на сватбарките, които вплитат цветя в косата на булката, Кристина станала майка на момата, а Ани – снаха й. Ролята на кумата била отредена на Рихана, а на Ани се паднало да изиграе свекървата, която не спря да хвали сина си, докато бръснарят (Денис) го подготвяше за важния ден: „Ох, на мама златното! Кога беше още толкоз мъничък и те губех в купа сено, сега виж се – жена си си намерил. И какъв хубав си станал!“ А по-късно захрани младоженците с погача.

„Подготвиха всичко само за седмица и още една репетирахме, за да представим ритуала пред публика. Децата бяха толкова ентусиазирани, че донесоха от вкъщи престилки и други аксесоари за носиите, които пазят техните баби и дядовци“, разказа Мая Йорданова, която е и преподавател по математика. Независимо, че усилено се готвят за национално външно оценяване, седмокласниците с ентусиазъм се впуснали в подготовка на сватбата, за да разпуснат от граматиката, преразказите и задачите. Облечени в тракийски носии, което училището закупило за групите по интереси, момчетата и момичетата изиграха и право хоро под звуците на „Полегнала е Гергана“, както подобава на сватба.

Сред свидетелите на празника бяха доц. Цветанка Коловска – ръководител катедра “Музикална педагогика и дирижиране” от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и експертът по изкуства в Регионалното управление на образованието Нели Спасова. Впечатлени от удоволствието, с което децата изпълняват поставеното задание, те им пожелаха музиката винаги да е част от живота им.

В днешния ден дворът на ОУ “Райна Княгиня” бе преобразен в бяло и червено.  Дърветата заприличаха на гигантски мартеници, за което се погрижиха децата от третите и четвъртите класове.