Къщички за книги и аквариум преобразяват училищните фоайета, които ще се използват за проектни дейности и групова работа

Пейки и масички от палети, шадраван, мраморна чешма и хамак оформят новите зони за релакс в СУ „Хр.Г.Данов“. Училищният екип запретна ръкави през ваканцията, развихри въображението и изготви проекти за преобразяване на фоайетата на втория, третия и четвъртия етаж на сградата.

За най-малките ще бъде оформен кът под мотото „Детски свят“, където се предвижда огромен аквариум с растения и LED осветление. На стената има фотос на Мечо Пух, а до него е къщичката за книги. Децата дори ще могат да се излегнат в хамак, за да прочетат любимите си заглавия. Или пък да седнат на еко пейките Флинстоун за групова работа и занимания по интереси.

Фоайето на втория етаж е решено в градски стил. Айляк зоната е снабдена с пейки, цветни бидони и високи столове, където гимназистите ще могат да работят по групови проекти в различна от класическата училищна среда. Учителите ще имат условия да водят и редовни занятия, тъй като предстои да бъде монтирано и техническо устройство.

„Наричам тези пространства открити класни стаи на закрито, където могат да работят по 30 души. На четвъртия етаж ще има и 3D принтер за паралелките от специалност „Програмно осигуряване“, казва директорът Гергана Аврамова, която е основен двигател на проекта.

Със собствени средства училището финансира и изграждането на STEM кабинет. До дни се очаква да пристигне и оборудването за обучението по природни науки – микроскопи, опитна станция, измервателни уреди. Окаченият таван ще е с химични елементи и формули.

Преди няколко месеца училището преобрази тотално един от кабинетите по литература, в който има класическа американска мебел – дивани в червено и кафяво, високи и ниски бар столове и маси, подиум със седящи места, разположен точно под бялата дъска в зелена рамка, градинска люлка, а перлата е амфитеатър на две нива в дъното на стаята.

Надеждата на преподавателите е учебната година не само да стартира присъствено, но ако се наложи превключване към онлайн обучение, то да е за кратко, за да може децата да развиват таланта си в обновената театрална зала и откритата сцена в двора, боядисана в цветовете на трибагреника.

Припомняме, че от няколко години насам хоров диригент и хореограф на фолклорен ансамбъл развиват творческите умения на децата от подготвителните групи в СУ „Хр.Г.Данов“. Водена от убеждението, че музиката и танцът развиват чувството за ритъм, последователност и въображение, директорът Гергана Аврамова поверява най-малките възпитаници на училището на доказани професионалисти като Гергана Люцканова – диригент на популярния пловдивски хор „Иван Спасов“, и на художествения ръководител на фолклорен ансамбъл „Хем“ Иван Димитров. През новата учебна година хореография ще има в подготвителна група, в първи, втори и шести клас.

По една паралелка от втори, трети и четвърти клас пък ще се обучава по метода 1:1, т.е. без хартия.

През лятото училището организира обучения за родители в случай, че се наложи преминаване към уроци от разстояние в електронна среда. Интересът бил огромен, и то не само от семействата на новоприетите ученици, но и от родителите на останалите. Преподавателите ги запознали с принципите на работа на Google classroom.