Родители от ОУ „Елин Пелин” се включиха във верижно четене в читалището, децата на опашка за абонамент

Верижно четене на басни на Езоп и Иван Крилов проведоха родители на първокласници от ОУ „Елин Пелин”. Домакин на извънкласната инициатива бе читалище „Гого Мавров”, което традиционно партнира с училището за празници на буквите, конкурси и инициативи, свързани с насърчаване на детското четене. Така че, когато класният ръководител на първолаците Станка Ганчева отправила покана към родителите те влязат в главната роля, тъй като децата все още не са изучили всички букви, майките и татковците с готовност се отзовали да почетат след работа. Някои от тях вече имат пораснали деца, завършили училището, така че продължават традицията с по-малките.

Майката на Кристиян – Златина, е микробиолог по професия, но се опита така да прочете „Лъжливото овчарче”, че да заинтригува децата, а на финала отбеляза поуката: Не бива да лъжем, защото после, дори да казваме истината, няма да ни вярват.

„Навремето и ние в училище четяхме верижно, така че сега ми беше изключително приятно да се върна назад с моята дъщеря и да почета на нея и съучениците й”, призна майката на Божидара. Като педиатър, Ваня Алексиева умее да общува с деца, така че нямаше никакъв проблем да овладее и аудиторията в читалището.

Началото на верижното четене постави директорът Таня Вангелова, която след това призова децата да се абонират, за да си вземат книжки за вкъщи. Буквално със сълзи на очи Иван измоли баща си да изчакат опашката, за да може и той да получи читателски картон и да заеме енциклопедия за у дома.

„Видяхме къде живеят книгите и се надявам с времето да се уверим, че който много чете – много знае”, обърна се Станка Ганчева към първокласниците и обеща отново да ги доведе в читалището за празника на буквите.

Второкласниците от училището пък се включили в конкурса на „Гого Мавров” за най-добър читателски дневник. Най-оригиналните получиха книгата „50 български народни приказки”.