Участници в годишния конгрес на Монтесори от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка, наблюдаваха добри практики в пет пловдивски детски градини

 

Невероятно красив, зелен и просторен двор, усмихнати деца и приветливи учители, констатираха още с влизането си в ДГ „Мирослава” 24-има чужди педагози, които посетиха днес детското заведение. Участници в годишния конгрес на Монтесори от Европа, Азия, Северна и Латинска Америка пристигнаха от столицата в Пловдив, за да наблюдават добри практики в четири общински и една частна детска градина, където се прилага методът – „Мирослава”, „Марица”, „Майчина грижа”, „Мир” и „Вълшебство”.

Да видят как работят пловдивските им колеги под тепетата пристигнаха учители от Германия, Франция, Дания, Норвегия, Белгия, Полша, Сърбия, Ливан, Мексико и ЮАР.

В „Мирослава” те наблюдаваха работата на децата в една втора и две трети групи. 4-годишните изобщо не се смутиха при влизането на гостите, а продължиха спокойно да работят на килимчетата си, спазвайки установените правила: държим се учтиво, говорим тихо, ходим бавно и спокойно, търсим помощ при трудност, прибираме материалите на мястото им, поддържаме чистота. През целия половин час, в който чужденците гостуваха на групата, децата работиха съсредоточено на фона на тиха релаксираща музика в присъствието на двама учители, чийто глас изобщо не се чу.

На входа на Монтесори групите с картинки са изобразени дейностите за деня и всяко дете може да види какво го очаква: поздравявам и избирам с какво да работя, раздвижвам се и закусвам, кръг на приятелите, избирам материали за работа, време за плодове, продължавам да работя, весели игри, обяд и почивка, раздвижвам се, закусвам и решавам с какво да се занимавам.

След края на наблюдението директорът на „Мирослава” Радка Гъркова презентира пред представителите на Монтесори общността тригодишния опит на детската градина и постигнатите резултати. Детското заведение има изработена Стратегия за развитие, съобразена със съвременните изисквания на предучилищното образование. Децата, обучавани по метода на Мария Монтесори, имали свободата да растат и се учат чрез собствения си опит, което ги правело по-самостоятелни и уверени, сподели Гъркова. В това вече се убедили и родителите, които са привлечени като партньори.

Гостите останаха силно впечатлени от високия стандарт, от базата и Монтесори оборудването, както и от наличието на басейн в детската градина.