Ученици от „Ана Май“ ще влязат и в ролята на модели на ревюто в рамките на третото международно изложение за текстил, мода и кожи в панаира

Наградени модели от национални състезания ще представи утре Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ на ревюто в рамките на третото международно изложение за текстил, мода и кожи „ТексТейлър Експо“, което се провежда в панаирното градче. В програмата са включени още семинари и обучения, презентации на иновации и визии в областта на висшата мода, бутиковите линии и конфекции на дрехи, трикотаж и кожено облекло, обувки и аксесоари, свързани с индустрията. Специален акцент е дизайнерската работилница на международно признатия дизайнер доц. Иван Донев, който е пловдивчанин и чиито облекла носят световни знаменитости.

Училището участва със специален щанд, на който могат да се видят тоалети, получили признанието на журито от ученическите състезания за облекло и мода през последните години. Младежко яке с фрагмент от картина на италианския художник Сандро Ботичели донесе приз от „Млади таланти в модата“. Ансамбълът е в три части – асиметрично яке и асиметрична пола в комбинация с гащеризон, и е на тема „Минало в бъдещето“. Използваните материали са неопрен, промазка, вата и различни помощни материали – колани, токи, кабелни превръзки, филтри за маски. Древните мозайки на Пловдив намират място върху костюм в цвят праскова и рокля екрю. Чрез техниката пачуърк са пресъздадени елементи от античните мозайки. Елементи от старинни часовници, катарами, капси и токи са използвани в ансамбъла от две части – кринолин и съвременен джемпър. Темата „Цветя“ е пресъздадена от многопластова пола, имитираща едновременно кокиче и минзухар. Помпони от разноцветна прежда украсяват съвременна черна рокля.

„Моделите са създадени от учениците, разбира се с наша помощ, в часовете по практика и в извънкласните занимания. Взаимно се вдъхновяваме, като целта е те да работят не само върху идейния проект, но да минат през конструирането, за да стигнат до ушиването на дрехата“, обяснява преподавателят по специални предмети Мария Иванова.

В момента първите 10 ученици, които се обучават по дуалната система, вече трупат практически опит в две компании – „Тера 2“ и „ВиоМода“. „Установиха, че знаят немалко теория от часовете по конструиране и технологии и остава да я приложат. Изключително са впечатлени от модерната техника, мотивирани и отговорни са, дори ходят на работа по-рано от служителите“, коментира инж. Галина Маркова.