10-класници и учители присъстваха на демонстрации за магнитна подхранваща маска и цветовите тенденции на летния грим, участваха в интердисциплинарен урок по история, математика и български език

С новата професионална цветова гама гримове за лято ’2022, апарат за радиочестотен лифтинг, хидратираща терапия за лице и маска, която се премахва от лицето с помощта на магнит се запознаха при посещението си в Професионална гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“ ученици и учители от ПГ „Ана Май“. Визитата на пловдивските 10-класници от специалности „Моден дизайн“, „Фризьорство“ и „Козметика“ се осъществи по Националната програма „Иновации в действие“. Четири гимназии от Лудогорието и страната обменяха добри практики като, освен групата от града под тепетата, гости бяха още ученици и учители от СПГ „Алеко Константинов“ в Свищов и ПГТС „Христо Смирненски“ – Разград.

„СтартUp на интердисциплинарното учене“ е иновацията, която разградската гимназия по облекло реализира вече втора година. В демонстративния урок по история, математика и български език се включиха и гостуващите ученици. След представяне на виртуални музеи и експозиции от учителя по история, те търсиха информация за историко-археологическия резерват „Плиска“, изготвяха макет, попълваха паспорти за експонатите. От преподавателя по математика те получиха за задание на създадат с помощта на GeoGebra обемни фигури от крепостта, куб и правоъгълен паралелепипед по посочени параметри. Един от екипите трябваше да измайстори куб от пръчки и  маршмелоу. Упражненията по български език бяха свързани с глаголицата, а на финала учениците нареждаха онлайн виртуален пъзел и решаваха кръстословица, създадена в платформата Kahoot. Най-бърза и точна се оказа пловдивската ученичка Цветелина Итова.

Любопитни да узнаят какви иновации прилагат в областта на професионалната подготовка, пловдивските младежи и техните преподаватели разгледаха кабинетите по моден дизайн и шивашките работилници, галерията с дизайнерски проекти, в каквато е превърнато стълбището между първия и втория етаж на училището, и оцениха високо носиите и моделите от шифон, найлон и фолио, ушити в часовете по практика. Козметиците презентираха летните цветови тенденции в грима и демонстрираха как се работи с апаратите за радиочестотен лифтинг и за оформяне на тялото, както и параозонатора. Най-голямата атракция се оказа подхранващата и хидратираща маска за лице, която се премахва с помощта на магнит. На зелената морава бъдещите козметици показаха как кулинарни продукти се използват за разкрасяване на кожата на лицето.

Предизвикателство към гостуващите ученици бе включването в отборно състезание по стрийтбол.

Проектът „Junifest“ пренесе присъстващите в зоната на немските кулинарни изкушения – те опитаха традиционните наденички, запечени на барбекю, бретцели, типични немски десерти и отнесоха като подарък специално подготвена брошура на немски език с рецепти на презентираните ястия.

Културната програма на гостите включи посещение на Свещарската гробница и интерактивния музей в Архелогически резерват „Абритус“.

„Изключително сме впечатлени от представените иновации, но заедно с това сме обнадеждени и окуражени, че вървим в правилната посока, защото много от новостите ние също прилагаме. Това ни дава самочувствието да подготвим проект, с който догодина ще кандидатстваме за иновативно училище с иновация в областта на козметиката“, каза директорът на ПГО „Ана Май“ Емилия Петаларева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.