Еврокомисарят ще предложи нова рамка за признаване на квалификацията от дуалното обучение, стана ясно днес на срещата й с младшите посланици на Европейския парламент от пловдивската гимназия

Мултифункционален дрон, който измерва показателите на въздуха, и роборъка, създадена за събиране на опасни отпадъци, представиха днес пред Мария Габриел ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж се срещна днес с младшите посланици на Европейския парламент и дебатира с тях разширяването на програмите „Еразъм+” и „Хоризонт Европа”, възможностите за обучение в ЕС, участието на младите хола в създаването на изкуствен интелект и киберсигурността. Преди това обаче момчетата и момичетата презентираха свои иновативни разработки, спечелили призови места на престижни национални и международни конкурси, последният от които за STEM науки в училище, провеждан от Център за образование и култура към Американския университет. Габриел остана истински възхитена от видяното и поиска да чуе от учениците кое ги вдъхновява.

Какви възможности имат младите хора за обучение и мобилност, как могат да се възползват от младежките програми, какви ползи им носят новите технологии, но и какви са предизвикателствата, бяха само част от темите, по които Габриел дискутира с пловдивските гимназисти.

„Радвам се, че младите хора проявяват голям интерес към програма „Еразъм+“, още повече, че 28% от нейния бюджет са за професионално образование и обучение, какъвто е профилът на ПГЕЕ в Пловдив. Учениците от професионалните гимназии имат възможност да подобрят обучението си и да придобият умения, които ще са им нужни за тяхната реализация. По този начин правим връзката с индустриалната стратегия и индустриалните умения”, каза еврокомисарят. Тя сподели с учениците и намерението си за създаване на Европейски координатор за младежта към ЕК, който да бъде силният глас на младите хора от целия ЕС.

Българският еврокомисар ще предложи за обсъждане нова европейска рамка за признаване на квалификацията и опита от професионалното и дуално образование. По думите й тази рамка ще позволи на нашите младежи по-бързо да се адаптират към пазара на труда и да имат онези умения, които ще им позволят и след 10-20 години да се справят успешно с предизвикателствата.

“Изкуственият интелект трябва да помага на образованието у нас, но не трябва да прекаляваме с неговото използване. Необходим е ясен контрол, защото колкото полезен, той може и да навреди”, подчерта пред учениците Мария Габриел, засягайки темата за цифровизацията.

От миналата година ПГЕЕ е училище посланик на Европейския парламент. Във всяка от специалностите се учат поне два езика, като възможностите са  английски, немски, френски, руски.  Гимназията е сред иновативните училища и прилага дуалната форма на обучение.

От 1999 г. училището има реализирани над 20 проекта по програма  „Еразъм+”, по които над 800 ученици и 50 учители са били на обмен в чужбина.