На официална визита бяха още членове на УС на фирма АББ, която е дългогодишен партньор на училището, обсъждаха дуалното обучение

Посланика на Швейцария у нас – Раюмунд Фурер, посрещна екипът на Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Дипломатът бе придружаван от зам.-посланик Ролф От и от Васил Радойновски – представител на Българо-швейцарската търговска камара. Заедно с тях на официалната визита в училището бяха членове на УС на фирма „АББ България“, клон Раковски, управителите Иван Воденчев и Джанмарко Спациани, инж. Георги Георгиев – ръководител проект „Дуално обучение“, и Кристина Маринова – ръководител сектор „Човешки ресурси“.

Компанията е партньор на ПГЕЕ за дуалната система от 2018 г. Съвместната работа стартира с обучението на ученици от специалност „Електрообзавеждане на производството“, а по-късно е включена и „Автоматизация на непрекъснати производства“. И за двете специалности АББ реновира лабораториите за практическо обучение в училището.

Директорът на гимназията инж. Камелия Стоянова презентира дейността на гимназията, поставяйки акцент върху спецификата на професионалното обучение, заложено в програмата. Гостите разгледаха двете зали, изградени и финансирани по проект на АББ, както и STEM центъра на гимназията, където учениците развиват умения в модерна среда.

Дипломатите и бизнес партньорите обсъдиха с училищния ръководен екип развитието на дуалното обучение и възможностите за сътрудничество в областта на професионалното образование.