Партньори от местния бизнес ще вземат участие в дейностите, свързани с прехода от училище към реалната среда, създават концепция за повишаване интереса за учене чрез работа

Повишаване качеството на дуалното обучение и модернизиране методите на преподаване в професионалното образование и обучение. Това е основната цел на проекта „Обучение чрез работа – гаранция за икономическо развитие и просперитет“, който ще реализира Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. Партньори по него са местни компании – „ТЕД-БЕД“, „Диалог“, Гюл про“, „ЖАНЕТ -45“, „Екселпак“, „Аура мебел“ и Камара на строителите – ПЛОВДИВ.

Проектът се осъществява като част от Концепцията за интегрирано териториално развитие, която ще бъде представена на обществено обсъждане на 13 март в Дома на културата. Тя има за цел да повиши интереса и мотивацията за учене чрез работа, да усъвършенства модела на партньорство училище – ученици – родители – бизнес и да повиши качеството на професионалното образование. Основната цел е завършилите дуалната система да бъдат по-подготвени и конкурентоспособни на пазара на труда, тъй като квалифицираните кадри са основен фактор за развитието на региона.

Предстои да бъдат организирани работни срещи на фирмите партньорите с учителите, които ще преминат обучение за разработване на нормативни документи, свързани с предстоящото пробно стажуване и обслужващи провеждането на практиката в реална работна среда. Обучение предстои и за наставниците.

Предвижда се да бъдат разработени учебни програми и помагала, съвместно с работодатели и учители, както и програма за въвеждащо обучение на ученици в дуална форма. Заложено е закупуване на оборудване – ръчни и електрически инструменти, закупуване на работно облекло и лични предпазни средства

Гимназистите, ангажирани по проекта, ще имат допълнителни занятия по чужд език и професионална подготовка и ще провеждат пробно стажуване два пъти годишно за всяка година през първи гимназиален етап.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.