Център за природни науки „От атома до Космоса” донесе 150 000 лева на пловдивското школо

slide08_front

СОУ „Патриарх Евтимий” става училище на бъдещето, след като влезе в списъка на финалистите от едноименния конкурс на фондация „Америка за България”. Това е единственото пловдивско училище, класирано с още 22 школа от страната в надпреварата за трансформация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес. Пловдивският проект, за чиято реализация ще бъдат отпуснати 150 000 лева, е Център по природни науки “От атома до Космоса”.
Поради високото качество на проектните идеи екипът на фондацията е увеличил средствата в конкурса от първоначалните 2 000 000 лева на 2 600 000. Финансиране ще получат 23 училища спрямо първоначално плануваните 15.  От общо 270 проектни предложения са избрани 45 полуфиналисти, които били посетени на място от журито на конкурса и защитили в екипна презентацията идеята си в София.

Пловдив попада в категорията за финансиране от 50 до 200 000 лева. За съжаление другото училище от областта – ОУ „Петър Бонев” в Перущица”, не успя да се класира в категорията до 50 000.

Пловдивският природоматематически център включва два кабинета по биология, също толкова по математика, един по география и един по физика и химия. В последния ще има лаборатории за пректически занимания и експерименти. Центърът ще бъде разположен на втория етаж на училището, като по коридорите ще има винилова настилка. Обзавеждането в класните стаи изцяло ще се обнови, като всяка от тях ще е снабдена с интерактивна дъска. По проекта е предвидено закупуване на 110 таблети и лаптопи, визуализатор и скенер. Училището вече е осигурило 40 лаптопи за учителите, които ще започнат обучение през лятото.

„Стартираме обучение във втори, пети и осми клас. Навсякъде в сградата ще има отлична интернет връзка. Партньорите ни от Центъра за творческо обучение ще ни помогнат в изграждането на интернет мрежата, акаунти на преподавателите и учениците”, обясни директорът Валентина Георгиева.
Подкрепените проекти ще насърчават използването на съвременни образователни методи и технологии, които ще поощряват практическата и екипната работа в училище, ще повишат интерактивността на учебния процес и ще въвлекат учениците в изследователска дейност за заобикалящия ги свят. Финалистите ще получат безвъзмездно финансиране със срок на изпълнение на проектитедо септември 2017 г.

В началото на месец юни Фондацията ще награди в официална церемония 23-те училища, чиито идеи ще бъдат финансирани.