„Впечатлен съм от въображението на учениците“, сподели инициаторът на надпреварата – бизнесменът Иван Пашов

Пасивна сграда, умна и биоклиматична къща спечелиха конкурса „Красива и съвременна жизнена сграда“, в който участваха зрелостници от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия. В надпреварата за концептуално решение на нискоенергийна сграда, организирана от фирма „Пашов билдинг строй“, се включиха 6 отбора с ученици от различни специалности в училището. Идейните проекти трябваше да демонстрират, че нискоенергийните сгради могат да бъдат икономични и красиви.

Днес 12-класниците презентираха проектите си пред жури в състав: арх. Галя Кръстева от КАБ, инж. Радостина Богданова от КИИПБ, Иван Пашов – собственик на „Пашов билдинг строй” и арх. Красимира Прокопиева от ПГАСГ „Арх. Камен Петков”.

„Впечатлен съм от въображението на учениците и от желанието им да реализират проектите си. Това е успешната формула – бизнесът да работи с млади, талантливи и амбициозни млади хора, за да ги насърчава да продължат по избрания в гимназията път“, каза Иван Пашов, който връчи на всички отбори награди и грамоти за участие. Класираните на първите три места имат и парични премии. Това са Валентин Йончев, Жюлиде Дурмуш и Фиген Емин (1 място); Сибел Шерифова, Милена Начева и Аделия Караиванова (2 място) и Никола Стоянов, Найден Георгиев и Ненко Мерджанов (3 място). Награден бе и екипът от 11 ж клас в състав – Пресиан Станков, Христо Чуклев, Цветелина Иванова и Таня Алексиева.