Партийно неутрални значи ли да не членуват в политически партии. Този въпрос задават от Синдикат „Образование“ по повод Законопроекта за деполитизация в българското образование.

„От текста, че учителите трябва да бъдат „партийно неутрални“, което важи и за директори, и за началници на регионални управления на образованието, категорично не би следвало те да не могат да бъдат членове на партии или пък да поддържат определени политики. В противен случай излиза, че е порочно да имаш политически възгледи“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Според него текстовете трябва да се прецизират в посока надопускане на открита партийна пропаганда при изпълняване на служебните задължения, както и да се направи тълкувание що е то политически неутралитет.

По думите му паралелно с променените текстове в ЗПУО трябва да се сложи край на политическите протекции при назначенията на директори. Синдикатът подкрепя предложението, включено в коалиционното споразумение, директорската длъжност да стане мандатна, макар и с неограничен брой на мандатите след атестация, както и въвеждането на изискване за ценз и управленски опит към кандидатите. Искането е в комисиите за конкурсите, както и в атестационните комисии за учители и директори, да бъдат включени и представители на синдикатите.

Законопроект

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа и партийна дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието.

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон.

Този проектозакон беше публикуван за обществено обсъждане през лятото на тази година, гласуван от служебното правителство и внесен в 46-ото Народно събрание. Той мина на първо четене в парламентарната Комисия по образование и наука, но не успя да продължи към пленарната зала поради краткия живот на тогавашния парламент.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.