1 млн. лева за многофункционална спортна зала на ЕГ „Иван Вазов”, с още толкова строят детска градина във „Въстанически”

Значителни средства за закупуване на компютърна техника и модернизиране на лаборатории са предвидени в общинския бюджет за 2018 година. Общественото обсъждане се провежда днес в заседателната зала на Общинския съвет. Финансовата рамка е 369 милиона, от тях 43 милиона е преходният остатък, 24 милиона са очакваните евросредства по оперативни програми и още 22 – по проекти, които се изпълняват в момента.

115 милиона е бюджет за образование. Той е по-висок от миналата година, заради увеличението на учителските заплати. Ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов увери, че продължават да се развиват и общинските образователни програми. Основните средства, които идват от държавата като субсидии са за образование и това са 77 млн. за училищата и малко над 34 млн. за издръжка на детските градини.

„В последните години инвестираме устойчиво в сграден фонд и в образователни програми. През миналата година ОбС прие 3-годишна образователна програма. По нея са предвидени около милион годишно за подобряване на качеството. В детските градини продължава работата по въвеждане на Монтесори педагогиката, продължаваме да квалифицираме педагози. В основното и средното образование върви проектът „Иновативни училища”, а те са вече 12. От миналата започнахме дигитализиране на учебния процес – 20 от 52 са училища вече са в облака. Очакванията са до 2019 всички да са се включили активно”, каза Стоянов.

8000 лева са заложени целево в бюджета за компютърна техника на ОУ „Кочо Честеменски”, 4 365 – за ОУ „Захари Стоянов” и малко над 21 000 – за Математическата гимназия. За обновяване на техниката и модернизация на лабораториите на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се предвиждат 39 202 лева. От няколко години училището вече е общинско, 248 000 лева ще отидат за закупуване на машини и съоръжения и за обзавеждане на учебни кабинети. Сградата предстои да бъде санирана по европроеект, спечелен от Община Пловдив.

С 1 милион лева ще бъде построена Многофункционална спортна зала на ЕГ „Иван Вазов”. Още толкова са заложени за строеж на нова детска градина в квартал „Въстанически” в район „Южен”.